default-image

"Τσεκούρι" στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κρήτη
"Τσεκούρι" στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοβροντία πυρών δέχεται η κυβέρνηση από τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας για την απόφασή της να δώσει - όπως καταγγέλλουν - τη "χαριστική βολή" στο Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (εφάπαξ). Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που με σκληρή γλώσσα καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στις απαιτήσεις των δανειστών»!

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρει ότι «με Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση δίνει τη "χαριστική βολή" στο ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων (εφάπαξ). Με εγκύκλιο του υπουργείου διευκρινίζεται ότι καταργείται το δικαίωμα να λαμβάνουν εφάπαξ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τη συμπλήρωση 20ετίας και μεταφέρεται μετά τη λήψη της σύνταξης, ενώ προβλέπονται και νέες μειώσεις της τάξης του 20%».

Ατέλειωτη επίθεση

Η ανακοίνωση του ΕΚΗ συνεχίζει ως εξής: «Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δεν έχει σταματημό, βάζοντας στο "μάτι του κυκλώνα" και τις ΔΕΚΟ, με την υπαγωγή τους στο "υπερ-ταμείο" και με απώτερο σκοπό το "ξεπούλημά" τους στους δανειστές, με δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει πλέον να υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στις απαιτήσεις των δανειστών... μεταφορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, όπου κάθε τρεις και λίγο ή φορολογεί ή περικόπτει..., δείχνοντας αδυναμία στο να κρατήσει μια πάγια ορθή πολιτική. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατρακύλα. Στον αυταρχισμό και τις επικίνδυνες απολυταρχικές ακροβασίες της κυβέρνησης, που καταλύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δε θα παραμείνει άπραγο».

Επίθεση ΠΑΜΕ

Σκληρή γλώσσα, εξάλλου, χρησιμοποίησε και το ΠΑΜΕ, που τονίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ετοιμάζεται να δώσει το χαριστικό χτύπημα στο ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στο εφάπαξ. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζεται ότι καταργείται το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 χρόνων εργασίας, ενώ επιβάλλονται και νέες μειώσεις της τάξης του 20%, και όλα τα αποθεματικά του ταμείου μας μεταφέρονται στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, «η απόφαση για πετσόκομμα του εφάπαξ έρχεται να προστεθεί στην πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει μεγαλοξενοδόχοι και κυβέρνηση απέναντι σε κάθε κατάκτηση των εργαζομένων, σε ό,τι έχει μείνει όρθιο στον κλάδο τοπικά και πανελλαδικά. Η φετινή σεζόν για τους ξενοδοχοϋπάλληλους θα κλείσει με εντατικοποίηση της δουλειάς, ρεπό με το σταγονόμετρο, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ατομικές συμβάσεις και καταστρατήγηση ακόμα και της πετσοκομμένης κλαδικής και τοπικής σύμβασης, ελαστική εργασία με τρίσπαστα ωράρια και επίδομα ανεργίας 360 ευρώ για 3 μήνες.

Η επίκληση της ισοτιμίας από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κατρούγκαλο, προκειμένου να μας πετσοκόψει όσα δικαιώματα μάς απέμειναν, δε μας εκπλήσσει. Το ίδιο παραμύθι ψέλλιζαν κι όλοι οι προκάτοχοί του όταν υλοποιούσαν τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις μία προς μία, διαλύοντας τα Ταμεία, αρπάζοντας τα αποθεματικά, στέλνοντας στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Το έγγραφο

Βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους

Αξίζει να υπενθυμίσουμε το επίμαχο έγγραφο της κυβέρνησης, με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2016, και θέμα "Σχετικά με τη χορήγηση εφάπαξ παροχής στους ασφαλισμένους του ΤΑΞΥ πριν τη συνταξιοδότησή τους, λόγω συμπλήρωσης 20ετούς ασφάλισης". Το έγγραφο υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο. Είναι, δε, αναμφισβήτητο το γεγονός ότι πρόκειται για την καθολική και ολοκληρωτική κατάργηση μιας δυνατότητας, που αφορά σε χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών, αφού προκύπτει - όπως άλλωστε καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - από τις εισφορές των ιδίων και των εργοδοτών τους.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, δε διστάζει να βάλει χέρι, μετά τα ταμειακά διαθέσιμα, πλέον και στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ως γνωστόν αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης με ένα σωρό προβλήματα που τους κάνουν τη ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News