default-image

Με άγριες διαθέσεις περιμένουν τον Αποστόλου οι αγρότες

Κρήτη
Με άγριες διαθέσεις περιμένουν τον Αποστόλου οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα νομό με εκατοντάδες απλήρωτους παραγωγούς λόγω της περίφημης φόρμας 6, αλλά και άλλων ενισχύσεων που "κάνει να δοθούν στους δικαιούχους", έρχεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Το κλίμα είναι κακό για τον κ. Αποστόλου και αντιστρόφως ανάλογο του κλίματος που υπήρχε την άνοιξη του 2015, όταν ο ίδιος, ως αναπληρωτής, είχε το περιθώριο να τάξει στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης "λαγούς με πετραχήλια", χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα από τότε μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν διαρκώς τα αγροτικά στελέχη!

Σοβαρά έκθετος απέναντι στους απλήρωτους παραγωγούς της φόρμας 6, ο Βαγγέλης Αποστόλου κατεβαίνει κυριολεκτικά σε "ναρκοπέδιο", αν αναλογιστεί κανείς και όλα όσα έλεγε με τις φορολογίες και τα ασφαλιστικά προς τον ΟΓΑ, ενώ διά νόμου πλέον η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση όσων ο ίδιος διέψευδε ότι θα συμβούν, με εξοντωτικές φορολογίες και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

«Είναι ανίκανοι»

Ο πιο αδικημένος πανελλαδικά αγρότης - που του λένε ότι έχει δίκιο άπαντες μέσα στην κυβέρνηση αλλά δεν του έχουν λύσει το πρόβλημα - είναι ο αμπελουργός και μέλος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

Στην περίπτωση τη δική του, του "εξαφάνισαν" η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση 17 χιλιάδες ευρώ, τα οποία και τα είχε μεταφέρει στην κόρη του μέσω της φόρμας 6, για να συνεχίσει η ίδια να τα λαμβάνει ως νέα αγρότισσα.

«Με τον ίδιο τρόπο έχουν αδικήσει εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα», λέει ο κ. Στειακάκης μιλώντας στη "Νέα Κρήτη". «Δεν ξέρουν να μας πουν ποιος φταίει. Τι φταίει... Γιατί τα κόψανε... Άλλος λέει ότι είναι 600 άτομα. Άλλος λέει ότι είναι 1.200. Λέει ο άλλος ότι είναι 28.000 σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούν να απαντήσουν»...

Και στο σημείο αυτό, νιώθοντας το άδικο να τον πνίγει, ξεσπάει στην εφημερίδα μας:

«Με παίρνουν κάθε μέρα 15-20 φτωχοί άνθρωποι τηλέφωνο και με ρωτούν τι γίνεται... Τα κόψανε σε ανθρώπους που παράγουν. Λένε ότι στο νομό Ηρακλείου τα κόψαμε σε 600-700 νέους αγρότες. Εμείς θέμε να πουν ποιος φταίει και κοπήκανε. Δεν απαντούν.

» Κι έχουμε έναν υπουργό Γεωργίας, που από την εφημερίδα σας τον προκαλώ και τον λέω ψεύτη και ανίκανο. Έχουμε πάει 30 επιτροπές στην Αθήνα. Και δεν πάω εγώ, παρόλο που συμμετέχω στην Ομάδα Αμπελουργών. Και δεν πάω για να μην μπλέξω. Γι' αυτό δεν πάω»...

Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Έκοψαν τα χρήματα από ανθρώπους που παράγουν. Για ποιο λόγο; Να μας πουν το λόγο οι ανίκανοι άνθρωποι. Τους προκαλώ και τους λέω ψεύτες και ανίκανους»...

Ο Γιώργος Στειακάκης βάζει στην κατηγορία αυτή και όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού Ηρακλείου, πλην του Νίκου Ηγουμενίδη, ο οποίος ασχολήθηκε έντονα με το ζήτημα το δικό του, μέσα από το οποίο αντικατοπτρίζεται το πρόβλημα όλων που έχουν εμπλακεί με τη φόρμα 6. Εκφράζει, δε, και την προσωπική του πικρία για τον Ηρακλειώτη αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη.

Εξάλλου, καταλήγοντας, λέει ότι ο ίδιος έλεγε στους παραγωγούς ότι είναι καλό που προσφεύγουν δικαστικά, προκειμένου να βοηθηθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην κατεύθυνση να βρεθεί η λύση του προβλήματος.

Απάντηση Αποστολάκη

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες με τον Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος απαντά: «Ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Η αντίδραση των ανθρώπων αυτών είναι δικαιολογημένη.

» Αλλά όταν η απόφαση για τη φόρμα 6 πάρθηκε το 2014, όταν αυτό υπάρχει μες στον κανονισμό ο οποίος θα εφαρμοστεί κι όταν εμείς παίρνουμε αρνητική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι "εσείς το προτείνετε σαν κράτος.

» Τώρα θέλετε να το αλλάξετε;", από πού θα τα πληρώσουμε δηλαδή; Πώς θα τα πληρώσουμε; Και είπαμε ότι θα ξανακάνουμε προσπάθεια και διαπραγμάτευση, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τα δώσουμε τα χρήματα αυτά. Αλλιώς ποιος παίρνει την ευθύνη να πληρώσει και να φάμε πρόστιμο στη συνέχεια ως χώρα, δηλαδή οριζόντια δημοσιονομική διόρθωση 5%; Παίρνει κανείς αυτή την ευθύνη;».

Ο Γιώργος Αποστολάκης, μάλιστα, δηλώνει ότι δεν είναι και σε θέση προσωπικά να δεσμευτεί ότι στο τέλος δε θα χαθούν τελείως τα χρήματα αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητεί αυτό που λέει ο Γιώργος Στειακάκης, ότι δηλαδή «κόπηκαν παραγωγοί που πραγματικά παράγουν και που πραγματικά ήταν δικαιούχοι αυτών των επιδοτήσεων»...

Όσο για την ΟΑΣΝΗ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάκης, μας είπε ότι θα ανέβει προσωπικά στην Αθήνα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αποκλειστικά για το θέμα της φόρμας 6 και θα μας μιλήσει κατεβαίνοντας, έχοντας όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις όποιες εξελίξεις.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

«Έχουν δίκιο οι αγρότες»

«Έχουν δίκιο οι παραγωγοί. Αλλά κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το θέμα είναι δύσκολο», απαντά στη "Νέα Κρήτη" ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

«Υπήρχε μια άγνοια και πιθανόν μια κακή ενημέρωση από το υπουργείο, όσον αφορά στη φόρμα 6. Εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι είναι δύσκολο, παρά τις διαβεβαιώσεις τότε. Και εγώ τότε είχα πει ότι κακώς ο υπουργός δίνει αυτές τις διαβεβαιώσεις στους παραγωγούς, αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί τουλάχιστον να πληρώσει από το αποθεματικό τα χρήματα αυτά»...

Όπως λέει παρακάτω, τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές, όσο και το υπουργείο αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καταβάλει πολύ μεγάλες και σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να λυθεί το θέμα.

«Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη και να πω ότι μπορεί το υπουργείο να λύσει αυτό το τεράστιο ζήτημα. Έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες. Αλλά το θέμα είναι ότι θα πρέπει να βρουν την αιτία του προβλήματος. Δεν την έχουν βρει στη ρίζα. Εγώ ήμουν και παραμένω στο πλευρό τους»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News