Οικονομία

"Διαμάντι" φέτος η ρακή, αν και λίγη

Μειωμένη παραγωγή τσικουδιάς σε ποσοστό 40% και άνω εκτιμάται ότι θα έχει φέτος η Κρήτη, λόγω της αντίστοιχης μείωσης της παραγωγής των σταφυλιών.

Μειωμένη παραγωγή τσικουδιάς σε ποσοστό 40% και άνω εκτιμάται ότι θα έχει φέτος η Κρήτη, λόγω της αντίστοιχης μείωσης της παραγωγής των σταφυλιών.

Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα από την έναρξη λειτουργίας των ρακοκάζανων, που αποσφραγίστηκαν προχθές Σάββατο και άρχισαν την απόσταξη, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιοχές που είναι πιο όψιμες κατά 15 μέρες.

Αντίθετα, αυξημένη και μεγαλύτερη από πέρυσι ήταν η κίνηση στα οινοστάφυλα, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και σταφίδα σε μεγαλύτερες ποσότητες, αφού φέτος ο αμπελουργικός κόσμος αντέδρασε στην αδυναμία εξαγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού, κάνοντας και κινήσεις αποφυγής όσο γίνεται περισσότερο της εξοντωτικής φορολόγησης!

Με εξαίρεση τις περιοχές των Αρχανών και της Αγίας Βαρβάρας, στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου άνοιξαν τα καζάνια από το περασμένο Σάββατο τις πόρτες τους στους παραγωγούς.

Η διαδικασία της απόσταξης μόλις άρχισε, αλλά δε φαίνεται να μείνουν ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καζάνια, λόγω μειωμένης παραγωγής σταφυλιών και αντίστοιχα τσικουδιάς, που πάντως είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ ανώτερης ποιότητας σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

«Τόσο στην περιοχή μας όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη θα έχουμε μια μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 40%», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο παραγωγός τσικουδιάς και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών Ναπολέων Λουκαδάκης.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος των Αποσταγματοποιών περιμένει την επίσημη απάντηση του κράτους, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει φέτος να εκδίδονται οι άδειες σύμφωνα με τη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας του κάθε παραγωγού.

«Διαφορετικά», όπως εξηγεί ο κ. Λουκαδάκης, «αν πάει με τη Δήλωση Συγκομιδής λόγω της φορολόγησης στο κρασί η κατάσταση μπερδεύει»... Πάντως, οι απαντήσεις αναμένονται για την τρέχουσα εβδομάδα.

«Το θέμα είναι καυτό και πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτήν την εβδομάδα. Γιατί αν βγάζουμε άδειες με βάση τη Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας, τότε η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα και δε χρειάζεται ο παραγωγός να δηλώσει αν τα στράφυλά του είναι από οινοστάφυλα, αν δεν υπερβαίνουν το 35% κ.λπ. Άρα με τη Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας δεν μπαίνουμε σε τέτοιους ελέγχους», εξηγεί ο κ. Λουκαδάκης.

«Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε και τη δεύτερη φορολόγηση του κρασιού. Διότι, αν πας με τη Δήλωση Συγκομιδής, θα έρθει το κράτος και θα πει «τι το έκανες το κρασί;». Και θα φορολογήσουν και το κρασί που φαίνεται ότι έχουμε παράγει για να έχουμε αυτά τα στράφυλα»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα, αναλογιζόμενη το γεγονός ότι έχει πάθει ο αμπελουργικός κόσμος τεράστια ζημιά. «Κάθε χρόνο στο νομό Ηρακλείου βγαίνουν 3.000 άδειες για την απόσταξη της τσικουδιάς και οι υπόλοιποι νομοί βγάζουν άλλες 2.000 άδειες»...

Σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη αλλά και τη θέση του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς, με τη Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι, καθώς θα βγουν περισσότερες άδειες απόσταξης στα ρακοκάζανα της Κρήτης, ενώ από την άλλη ο αμπελουργικός κόσμος θα είναι και περισσότερο νόμιμος ως προς τις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, με αγωνία αναμένονται ο συζητήσεις για τη φορολόγηση της τσικουδιάς. «Το μόνο που μας έχουν διαβεβαιώσει είναι ότι δε θα ισχύσει από φέτος το όποιο νέο καθεστώς», λέει ο συνεταιριστής. Και προσθέτει ότι ο κλάδος θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαθέτει "με ονοματεπώνυμο" τη ρακή, όχι εμφιαλωμένη, αλλά σε συσκευασίες που να φέρουν το όνομα και την περιοχή του παραγωγού.

Οινοποιείο ΕΑΣΗ

Στο ερώτημά μας, τέλος, για το αν τα οινοποιεία δούλεψαν φέτος, η εικόνα του κ. Λουκαδάκη είναι θετική. Μάλιστα, μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην περιοχή της Παλιανής.

«Δούλεψε πολύ καλύτερα από πέρυσι. Ο κόσμος δεν κράτησε πολλά σταφύλια για να κάνει απόσταξη ρακής, ενώ έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η Ένωση πλήρωσε όλα τα περυσινά σταφύλια και τα πιο παλιά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ξαναεμπιστευτεί την οργάνωση. Πολύ καλό αυτό. Διότι η Ένωση πρέπει να υπάρχει. Εάν δεν ήταν η Ένωση, τα σταφύλια θα τα παίρνανε οι εξαγωγείς 20 λεπτά»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια