Οικονομία

Εφιαλτικές προβλέψεις για ανεργία - Κόψτε κι άλλες συντάξεις

Μπορεί να έσκασαν σαν «βόμβες» τα χθεσινά συμπεράσματα του ΔΝΤ που εκφράστηκαν και από την εκπρόσωπο του Ταμείου, Ντέλια Βλεκουλέσκου, όμως οι απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ξεκάθαρες.

Μειώστε κι άλλο τις συντάξεις, κόψτε κι άλλο το αφορολόγητο και μην περιμένετε να δείτε μονοψήφιο ποσοστό στα επίπεδα ανεργίας, πριν από το.... 2050!

Το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις.

Η "βόμβα" για νέα μείωση των συντάξεων, έπειτα από το «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ ή στα υψηλά ποσά, αναμένεται να φέρει τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού έχει θέσει "κόκκινη γραμμή" την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή του σε αυτό, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους «επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που -όπως είπε- είναι ανέφικτος μακροπρόθεσμα.

Το Ταμείο κάνει λόγο για μείωση του χρέους (ελάφρυνση) και όχι αναδιάρθρωση, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα με το πρόγραμμα αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσει και σε αυτό. "Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το θέμα του χρέους είναι το μόνο που κάνει το οικονομικό επιτελείο να "χαμογελά" όπως φάνηκε και από την απάντηση Τσακαλώτου, αμέσως μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων του Ταμείου. "Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα λοιπά θέματα που θίγει το ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ αρκείται να απαντήσει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Όχι άλλα μέτρα για τους πολλούς, μόνο για τους πλούσιους

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ συστήνει μείωση του φορολογικού συντελεστή αλλά με περικοπή των φοροαπαλλαγών και με πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους πλούσιους.

Προτείνει επίσης ρυθμίσεις ανά περίπτωση για οφειλέτες του δημοσίου, παρεμβάσεις σε κλειστά επαγγέλματα και ιδιωτικοποιήσεις, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, νέες παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια αλλά και ταχεία άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα από "ορόσημα".

Παράλληλα, το ΔΝΤ δεν παραλείπει να «ρίξει καρφί» στην κυβέρνηση, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού των τραπεζών, εκτιμώντας ότι «οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης αποκόπτοντας τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και του πολιτικού συστήματος σε συστημικές και μη τράπεζες». Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί αδύναμο το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομία χωρίς να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας πιο ενεργές πολιτικές.

Όσο για τις προβλέψεις σχετικά με την ανάκαμψη, η θέση του Ταμείου είναι για ακόμη μία φορά αντίθετη με τις προβλέψεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων, για ταχεία ανάκαμψη από φέτος κιόλας.

Το ΔΝΤ βλέπει στασιμότητα, ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το 2017 και αδύναμες προοπτικές μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Ελλείψεις σε δημόσιες υπηρεσίες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το Ταμείο έχει προχωρήσει σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του στις ελλείψεις των νοσοκομείων και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν σύριγγες. Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ».

πηγη: protothema

Σχόλια