default-image

Κι όμως τα μέτρα απέδωσαν- «Πλήρωσε» κι η Μύκονος

Οικονομία
Κι όμως τα μέτρα απέδωσαν- «Πλήρωσε» κι η Μύκονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίβουν τα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών από τις εισπράξεις του ΦΠΑ τον Αύγουστο κυρίως από τις τουριστικές περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν «εστία» φοροδιαφυγής, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, τα έσοδα του ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν σημαντικά αυξημένα κατά 9,91%, σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη πηγή να καταγράφουν υπέρβαση στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου κατά 3,01%.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, «πρωταθλήτρια» στις εισπράξεις του ΦΠΑ αναδεικνύεται η Μύκονος όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 170,1%, ενώ πάνω από τους στόχους κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη Ρόδο κατά 165,6%, στη Σαντορίνη 114,4%, στη Ζάκυνθο 91,2%, στην Κέρκυρα 78,6%.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, πάνω από τους στόχους κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα Χανιά 53,7% και στο Ηράκλειο 51,7%

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πως η αύξηση αυτή πιστοποιεί ότι απέδωσαν καρπούς η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν όσον αφορά τον τρόπο διενέργειάς τους,  όπως τα «λουκέτα» για 48 ώρες και τα τσουχτερά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι  με βάση το νέο ποινολόγιο της εφορίας το έγκλημα φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ τιμωρείται:

* με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ και

* με ποινή κάθειρξης, εφόσον κατά τις ως άνω ίδιες προϋποθέσεις το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Επισημαίνεται δε ότι για την καταπολέμηση συνολικά της φοροδιαφυγής προβλέπεται ότι φέτος θα διενεργηθούν 52.200 έλεγχοι, με βάση το σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

* 15.700 μερικούς ελέγχους από τις εφορίες

* 200 υποθέσεις έρευνας φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και ΦΠΑ

* 25.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους από τις εφορίες

* 400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις από το ΚΕΜΕΠ.

* 600 ελέγχους από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)

* 3.400 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες

* 300 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕΕ)

* 1.600 μερικούς ελέγχους από τις ΦΑΕΕ

* 2.000 ελέγχους υποθέσεων κεφαλαίου (π.χ. κληρονομιών κ.λπ.)

* τουλάχιστον 3.000 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους από τις υπηρεσίες είσπραξης και διασφάλισης δημόσιων εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των εσόδων του ΦΠΑ έπαιξε, εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες που εμφανίζεται στην αγορά όσο φυσικά και η αύξηση των συντελεστών του φόρου που απέδωσαν περισσότερα, όπως είναι φυσικό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News