default-image

Ανάσα για την ύπαιθρο αλλά με αδικίες οι επιδοτήσεις

Κρήτη
Ανάσα για την ύπαιθρο αλλά με αδικίες οι επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων και σωρείας λαθών και αδικιών για τους νέους αγρότες του 2009 και της φόρμας 6, περιμένουν οι παραγωγοί στη χώρα μας μέσα στον Οκτώβριο να αρχίσει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αν η ελληνική κυβέρνηση βέβαια "δει" το "πράσινο φως" των Βρυξελλών για τη δυνατότητα των προκαταβολών, λόγω κρίσης.

Στο μεταξύ, η μεγάλη "σφαγή" των επιδοτήσεων, ήρθε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", που έκρουε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ... "διέψευδε" για τη μεγάλη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Κρήτη!

Επομένως, "ανάσα" στην ύπαιθρο, αν και μικρότερη στην Κρήτη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω πολιτικών επιλογών των ελληνικών κυβερνήσεων, θα δώσουν στους αγρότες και γενικότερα στην ύπαιθρο τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθούν (αν και εφόσον ανταποκριθεί έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση) εντός του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το "πράσινο φως" αφορά στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, ενώ θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα την περίοδο της άνοιξης, όταν θα καταβληθεί το λεγόμενο "Πρασίνισμα".

Αναλυτικότερα, γύρω στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να εισρεύσει στις τσέπες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας, ως προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, με τις μειώσεις που προβλέπονται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις για τις καλλιέργειες, όπου και είναι μειωμένες στις δεντρώδεις καλλιέργειες.

Έτσι, οι μεγάλοι χαμένοι, ως γνωστόν, στην Κρήτη είναι οι ελαιοκαλλιεργητές και οι αμπελουργοί, ενώ συνολικά για τη χώρα μας δεν υπήρξαν μειώσεις του πακέτου, αλλά έγινε διαφορετική κατανομή.

Πρωτοφανές "μπάχαλο"

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι οι επιδοτήσεις δόθηκαν με απίστευτη καθυστέρηση, αλλά ούτε και σήμερα απουσιάζουν οι εκκρεμότητες στις πληρωμές κάποιων παραγωγών. Ως το τέλος του Δεκεμβρίου πληρώθηκε η προκαταβολή, που αντιστοιχούσε στο 90% του 55% της συνολικής ενίσχυσης, και το υπόλοιπο ποσοστό καταβλήθηκε μέσα στη Μεγαλοβδομάδα, βάσει της νέας ΚΑΠ που προβλέπει ως δεύτερη πληρωμή το πακέτο του "Πρασινίσματος".

Ωστόσο, τόσο κατά τις προκαταβολές όσο και κατά την εξόφληση, η ταλαιπωρία του κόσμου ήταν μεγάλη. Από το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, που ξεκίνησε η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης και του "πρασινίσματος", περίπου 700.000 δικαιούχοι σε όλη την Ελλάδα είδαν στους λογαριασμούς τους σημαντικές μειώσεις στα ποσά τους και αυτό μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, παρά τα 650-700 εκατ. ευρώ που μοιράζονται σε όλη την Ελλάδα για τις επιδοτήσεις.

Ειδικά στους νέους αγρότες, αλλά ακόμα και σε όσους από τους παλιότερους μεταβίβασαν δικαιώματα με τη φόρμα 6, χάθηκαν τα δικαιώματά τους και δεν υπάρχουν πουθενά. Το 2014 πληρώθηκαν κανονικά, πέρυσι όμως χάθηκαν, ενώ μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία τακτοποίηση του ζητήματος, παρά τις κατ' επανάληψη διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Μύρος Χιλιετζάκης: «Να μην επαναληφθούν τα περσινά ευτράπελα»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης ήταν καταπέλτης κατά της σημερινής κυβέρνησης, καλώντας την να προβεί σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες για να μην επαναλάβει τα περυσινά ευτράπελα. «Εκτός από τους αγρότες της φόρμας 6, έχουμε επίσης ως μεγάλους αδικημένους και τους αγρότες του 2009, που από την κατανομή των δικαιωμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου που έγινε πέρυσι, δεν πήραν από το εθνικό απόθεμα χρήματα που τα περιμένουν από το 2009 μέχρι και σήμερα».

Όπως υπενθυμίζει ο Μύρος Χιλετζάκης, «οι νέοι αγρότες του 2009 ήταν οι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών το 2009. Είχαν ενταχθεί με το πρόγραμμα των 40.000 ευρώ επί Κατερίνας Μπατζελή ως υπουργού. Αυτοί οι αγρότες δεν πήραν ποτέ τα 40.000 ευρώ. Στο χρόνο επάνω είχαν καταθέσει πάρα πολλοί τα χαρτιά τους και δεν έφτανε το ευρωπαϊκό κονδύλι για να τους καλύψουν και τους έριξαν στα 20.000 ευρώ.

Έτσι, για να φτάσουν τα χρήματα αυτά, τους έβγαλαν από το Εθνικό Απόθεμα μια οριζόντια επιδότηση για όλους στα 1.200 ευρώ. Δηλαδή οι νέοι αγρότες του 2009 έχουν επιδότηση 1.200 ευρώ πλαφόν και ένας αγρότης στην ηλικία των 50 χρονών, που κάνει και άλλη δουλειά, που ενεργοποίησε πρώτη φορά πέρυσι, του έβγαλαν πλαφόν 3,4 και 5 χιλιάδες ευρώ»...

Σε ό,τι αφορά τους νέους αγρότες που εμπλέκονται στις μεταβιβάσεις με τη φόρμα 6, ο κ. Χιλετζάκης υπενθυμίζει: «Ταλαιπωρούνται τώρα και ένα χρόνο και ουδεμία απάντηση έχουν πάρει από την κυβέρνηση». Και καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η κατανομή των δικαιωμάτων έχει φέρει πολύ σοβαρά προβλήματα στο νέο κόσμο των αγροτών «και καλό θα ήταν, πριν τις νέες πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η κυβέρνηση να αναθεωρήσουν. Και να δικαιώσουν τους νέους που είναι εγκλωβισμένοι στα ζητήματα αυτά»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News