Οικονομία

Επιδοτήσεις από Οκτώβριο αν το κράτος δεν κάνει τα ίδια λάθη

“Πράσινο φως” πήραμε ξανά από τις Βρυξέλλες, μαζί με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και 70% της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων.

"Πράσινο φως" πήραμε ξανά από τις Βρυξέλλες, μαζί με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και 70% της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και μέχρι του ποσοστού του 85%, για τις ενισχύσεις του πλαισίου της αγροτικής ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτάσεις και τα ζώα.

Όπως έχει ανακοινώσει στη χώρα μας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προγραμματίζεται περί τα τέλη Οκτωβρίου η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό μέχρι 70%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2016/1617 σχετικά με παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2016 από το άρθρο 75 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στο επίπεδο των προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτάσεις και τα ζώα, καθώς και από το άρθρο 75 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού, όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις.

«Περιμένουμε υλοποίηση»

Ωστόσο, μετά τη φετινή χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά τις προκαταβολές των ενισχύσεων, οι αγρότες διά των εκπροσώπων τους δηλώνουν από τη μια ότι κρατούν... μικρό καλάθι και από την άλλη καλούν το κράτος να είναι φέτος συνεπές, γιατί η χρονιά αυτή για πολλούς και διάφορους λόγους είναι πολύ πιο δύσκολη από την περυσινή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, «ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί κατάσταση όπως την περυσινή. Και μάλιστα οι πληροφορίες μου είναι ότι η χώρα εισπράττει τα χρήματα στο ταμείο της, αλλά μετά καθυστερεί να τα καταβάλει στους παραγωγούς από έναν έως και δύο μήνες»…

Αναφερόμενος στην κατάσταση που ο ίδιος βιώνει στην ύπαιθρο του νομού Ρεθύμνου και η οποία βέβαια δεν είναι χειρότερη από την υπόλοιπη Κρήτη, ο κ. Κατσανέβας λέει:

«Φέτος είναι πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να δοθούν οι ενισχύσεις έγκαιρα λόγω και των ζημιών που έχουμε υποστεί. Είχαμε τις πυρκαγιές και έχουμε και τη σχινοκαρπία φέτος, όπως και τις ζημιές από το δάκο. Και εκτός αυτού, πρέπει να πληρωθούν και μια σειρά από υποχρεώσεις. Τώρα είναι ο ΕΝΦΙΑ, έχουμε και τον ΟΓΑ, που είναι αυξημένος. Από 460 πήγε 510 και από 510 πήγε 700 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία, τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τέλος του έτους κ.ά.»...

Υπάρχει φόβος

«Μέχρι πέρυσι η ενιαία ενίσχυση καταβαλλόταν στους παραγωγούς το μήνα Οκτώβριο. Πέρυσι μόνο αντιμετωπίσαμε τόσο έντονα το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές των επιδοτήσεων. Από 'κει και πέρα δεν είναι μόνο ότι ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση. Το θέμα είναι ότι πρέπει και να υλοποιηθεί», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, που και αυτός δηλώνει βέβαιος ότι οι προκαταβολές προκαταβάλλονται στη χώρα-μέλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν ισχύει αυτό που έχουμε δεχτεί κατά καιρούς ως απάντηση από την Αθήνα, ότι πρώτα πληρώνει η χώρα-μέλος και μετά τα παίρνει από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ζούμε μια κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο και καλό θα ήταν να γινόταν και αύριο το πρωί η καταβολή των χρημάτων στα βιβλιάρια των δικαιούχων»...

Πάντως, ο συνεταιριστής εκφράζει το φόβο του ότι, λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των παραγωγών, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα πάνε στις τράπεζες και δε θα εισπράξουν τίποτα περισσότερο από τα χαρτάκια των αποδείξεων άδειων λογαριασμών...

«Όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει θα παρακρατηθούν, είτε είναι από τον ΟΓΑ, είτε είναι από τον ΕΛΓΑ, είτε είναι από δημόσια ταμεία», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης και καταλήγει: «Θα δούμε μια κατάσταση η οποία δε θα έχει προηγούμενο»...

Συνολικότερο πακέτο: Βοήθεια 500 εκατ. ευρώ

Εξάλλου, ο ίδιος Εκτελεστικός Κανονισμός περιλαμβάνεται σε συνολικότερο πακέτο 7 κανονισμών, που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε ο επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan στο Συμβούλιο Υπουργών της 18ης Ιουλίου 2016, η οποία συνίσταται σε χρηματοδοτική βοήθεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο γαλακτοκομικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος, υπό την προϋπόθεση εθελοντικής μείωσης της παραγωγής, και άλλα 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή εθνικών φακέλων στα κράτη-μέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα κατανεμήθηκε με τη μορφή του εθνικού φακέλου το ποσό των 1.683.910 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 3 κατ' εξουσιοδότηση κανονισμούς και 4 εκτελεστικούς κανονισμούς, ως εξής:

- Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός 2016/1612 σχετικά με την παροχή ενίσχυσης για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος (150 εκατομμυρίων ευρώ).

- Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός 2016/1613 για έκτακτη ενίσχυση προσαρμογής στους παραγωγούς γάλακτος και σε κτηνοτρόφους σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας (350 εκατομμυρίων ευρώ).

- Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός 2016/1614 σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων για τον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

- Εκτελεστικός Κανονισμός 2016/1616 για παρέκκλιση από τον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην πιθανή αναθεώρηση των μέτρων προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για το έτος υποβολής αιτήσεων 2017, κ.ά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια