Οικονομία

Οι Θεσμοί "φρενάρουν" την εξαγγελία Τσίπρα για πάγωμα οφειλών

«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι θεσμοί την εξαγγελία του πρωθυπουργού για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όπως προέκυψε από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι το θέμα σχετίζεται με τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία) και τον ακατάσχετο λογαριασμό και πρότειναν να συζητηθούν και να εξεταστούν συνολικά, θέση που ο Γ.Κατρούγκαλος δεν απορρίπτει.

Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία ο υπουργός είπε ότι θα τους σταλούν και το θέμα θα εξεταστεί σε τηλεδιάσκεψη τις προσεχείς ημέρες, μαζί με το ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, για το οποίο επίσης εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ειδικότερα, τα δύο μείζονα ζητήματα, που αφορούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, όπως ζητούν και οι φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κ.ά., καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν, από 1/1/2017, μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων».

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα τους σταλούν τις προσεχείς ημέρες και θα συζητηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Όπως είπε, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις με τον Γ.Κατρούγκαλο να θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη νέου πόρου χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για επικύρωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

Πηγή: in.gr

Σχόλια