default-image

Τράπεζα Πειραιώς: Έτσι θα σωθεί η ΕΑΣΗ

Κρήτη
Τράπεζα Πειραιώς: Έτσι θα σωθεί η ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού για το "αύριο" της οργάνωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ψήφισε "ναι" σε μία νέα πολύ σημαντική διαπραγμάτευση της διοίκησης με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας Αναδιαρθρώσεων της Τράπεζας Πειραίως κ. Δημήτρης Παπανικολάου, που κατέβηκε από την Αθήνα, παρουσίασε στη γενική συνέλευση, μία νέα προσπάθεια, που προτείνει η Τράπεζα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η οργάνωση σε λουκέτο.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου, η τράπεζα  βλέποντας τεράστια αδυναμία πληρωμών λόγω των υπέρογκων χρεών που αντιμετωπίζει η ΕΑΣΗ και προκειμένου να διασφαλίσει από τη μία τη βιωσιμότητα της οργάνωσης και από την άλλη τα συμφέροντα του ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, κάλεσε Διοίκηση και Μετόχους σε μία νέα περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει ουσιαστικά από μηδενική βάση.

Πάντως, μερικά από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τεθούν σε συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης είναι:

- Διαγραφή χρεών. Ειπώθηκε ως παράδειγμα το νούμερο των 25 εκατομμυρίων ευρώ από συνεταιριστές και διοικητικούς παράγοντες, χωρίς όμως να είναι σε θέση ο κ. Παπανικολάου να μιλήσει για συγκεκριμένα νούμερα.

- Παράδοση της αστικής περιουσίας της ΕΑΣΗ (δηλαδή των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων). Ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε πως πρόκειται για τα εμπορικά ακίνητα της Οργάνωσης, τα οποία ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένα από την Τράπεζα Πειραιώς λόγω των σωρευμένων χρεών.

- Ρύθμιση για όσα χρόνια (20 ή περισσότερα) χρειαστούν για να μπορέσει η Οργάνωση να αντεπεξέλθει πληρώνοντας χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις το υπόλοιπο ποσό.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Και όλα αυτά, αφού διαπιστωθεί ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ΕΑΣ Ηρακλείου και σε καμία περίπτωση για λόγους μονομερούς συμφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάλιστα ο δικηγόρος της ΕΑΣΗ κ. Γιώργος Γιαχνάκης εξήγησε στους μετόχους ότι η τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί σε βάθος δύο μηνών πριν εφαρμοστεί θα τεθεί και προς έγκριση των αρμόδιων δικαστηρίων και ως εκ τούτου η ίδια Δικαιοσύνη αποτελεί εγγύηση για την διασφάλιση των συμφερόντων της οργάνωσης.

Πλην δύο μετόχων και συγκεκριμένα των Κωστή Καράτζη και Μανόλη Καρκαβάτσου, οι υπόλοιποι ψήφισαν θετικά υπέρ της εξουσιοδότησης του διοικητικού συμβουλίου για να αρχίσει τις νέες διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος να αναφέρουμε ότι όπως αναλύθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τα συνολικά χρέη της ΕΑΣΗ που έρχονται από το παρελθόν και όχι μόνο, αγγίζουν τα 99 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 69 είναι προς την Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί και τον κύριο πιστωτή της οργάνωσης.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της διευκρίνισε ότι τα τελευταία τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς δεν εισπράξει από την ΕΑΣΗ ούτε καν τη νόμιμη αμοιβή της, δηλαδή τους τόκους αυτών των δανείων και ως εκ τούτου όπως είπε, ο χρόνος για να βρεθεί κοινή λύση είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News