default-image

Σερβιτόροι...οικιακοί εργαζόμενοι- τεχνάσματα στα ξενοδοχεία

Κρήτη
Σερβιτόροι...οικιακοί εργαζόμενοι- τεχνάσματα στα ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για λίγα "ψίχουλα" έφεραν στο φως οι στοχευμένοι ελεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας και στην Κρήτη. Η εργασιακή εκμετάλλευση φαίνεται πως έχει εδραιωθεί στον κλάδο του τουρισμού, με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης να είναι αποκαρδιωτικά. Από τους 45 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά , και τους 25 στο Ηράκλειο, οι παραβάσεις άγγιξαν το 90%!

Τα στοιχεία κατέδειξαν επίσης πως η αδήλωτη - «μαύρη» εργασία φθίνει, παραμένοντας ωστόσο σε σημαντικά επίπεδα με τις παραβασεις που αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης να αυξάνονται ραγδαία.

Σερβιτόροι...οικιακοί εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ μερίδα εργοδοτών δεν διστάζει στο βωμό του κέρδους να επινοήσει πληθώρα τεχνασμάτων εις βαρος των εργαζομενων . Σερβιτόροι με πλήρες ωράριο δηλώνονται στα χαρτιά ως…οικιακοί εργαζόμενοι και μάλιστα με «κουτσουρεμένες» ώρες απασχολησης.

Εντοπίστηκαν επίσης οι εξής περιπτώσεις:

-χρήσης εργοσήμου για ειδικότητες που δεν προβλέπει ο νόμος (υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτηρίων ή διοικητικοί δηλώνονται και ασφαλίζονται με εργόσημο ως εργάτες γης ή οικιακοί εργαζόμενοι) και

-εργασίας υπό δοκιμή (στον επισιτισμό αλλά και στο εμπόριο, οι εργαζόμενοι εργάζονται δοκιμαστικά για μια εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση).

ΕΚΗ: Στυγνή εκμετάλλευση

Για στυγνή εκμετάλλευση κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου επαναλαμβάνοντας πως όσο ο μηχανισμός ελέγχου παραμένει δραματικά ελλιπής .

Πρόστιμα εως 15.000 ευρώ

"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" η κατάσταση όμως και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι από τη μία σε περίπτωση παράβασης έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα από 6.000 έως και 15.000 ευρώ και από την άλλη δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία.

Ρεπορτάζ : Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News