default-image

Προβληματισμένοι αλλά αισιόδοξοι οι αγρότες της Ιεράπετρας

Κρήτη
Προβληματισμένοι αλλά αισιόδοξοι οι αγρότες της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας και ανασφάλειας, αλλά πάντα με αισιοδοξία ότι τούτη η χρονιά που αρχίζει δειλά-δειλά, θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη,  ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις νέες φθινοπωρινές φυτεύσεις, οι παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών της Ιεράπετρας.

Έχοντας αφήσει πίσω τους μια μέτρια έως κακή χρονιά, ορισμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις γράψει ζημιές, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, ρίσκαραν κατά την περίοδο του θέρους, επιχειρώντας με εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, εν μέσω καύσωνα, να καλλιεργήσουν κηπευτικά στο θερμοκήπιο.

«Πολλοί αγρότες επιχείρησαν αυτό το καλοκαίρι να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, ρισκάροντας να καλλιεργήσουν σε συνθήκες καύσωνα κάποιες εκτάσεις, αφού η περασμένη χειμερινή περίοδος,  δεν ήταν από τις καλύτερες.

Το καλοκαίρι οι τιμές των κηπευτικών ήταν σχετικά καλές, γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση και μικρή εγχώρια παραγωγή. Στην Ιεράπετρα αυτό το καλοκαίρι είχαμε μικρή παραγωγή ανά στρέμμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υπερβολικής αλατότητας του νερού στο Φράγμα Μπραμιανών.

Τώρα οι αγρότες βιάζονται να φυτέψουν, έχοντες νωπές στη μνήμη τους τις καλές τιμές του καλοκαιριού, για να ξεκινήσουν νωρίτερα πριν το χειμώνα τη συγκομιδή και την είσπραξη ρευστού χρήματος που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Η τάση είναι, να φυτέψουν οι περισσότεροι αγρότες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνους που θα φυτέψουν αγγούρια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το αγροτικό εισόδημα έχει λεηλατηθεί τον τελευταίο χρόνο από τα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και επειδή έχουν στεγνώσει από ρευστό οι αγρότες, η περίοδος που ξεκίνησε θα είναι πιο πρώιμη», μας είπε στο Στόμιο ο γεωπόνος κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης.

«Οι αγρότες που τόλμησαν να καλλιεργήσουν ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και πιπεριές αυτό το καλοκαίρι, το έκαναν, είτε επειδή πίστεψαν ότι οι τιμές θα ήταν καλύτερες από το χειμώνα, είτε επειδή είχαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δεν είχαν άλλη επιλογή μετά από μια κακή χειμερινή περίοδο.

Ο κόσμος είναι προβληματισμένος και πάρα πολύ αγχωμένος, γιατί δεν πήγε καλά στην περασμένη σεζόν. Ξεκινούν τις νέες φυτεύσεις λίγο νωρίτερα, γιατί ελπίζουν να πάρουν εισόδημα πιο γρήγορα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα. Δεν βλέπω εξαιρετικές αλλαγές στις φυτεύσεις, που να συνιστούν σοβαρή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αλλά βλέπω μια σχετική πρωιμότητα», μας είπε ο τεχνολόγος γεωπόνος κ. Μάριος Φτυλάκης.

Αυτό το καλοκαίρι παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη στην εσωτερική αγορά της ντομάτας που κατά κύριο λόγο παράγει η νότια Κρήτη, με αποτέλεσμα να γίνουν αθρόες εισαγωγές από την Πολωνία και άλλες τρίτες χώρες.

«Όταν η Κρήτη δεν παράγει η Ελληνική αγορά στενάζει. Αυτό το καλοκαίρι που οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια της Κρήτης δεν αρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, κατάλαβαν όλοι και κυρίως όσοι μας κυβερνούν,  ότι αν υποχρεώσουν τους κρητικούς αγρότες να εγκαταλείψουν τα θερμοκήπια τους με τις πολιτικές που ακολουθούν, τότε οι Έλληνες καταναλωτές θα πεινάσουν.

Ζητούμε λίγο σεβασμό, για εκείνους που ηρωικά και παρά τις αντιξοότητες, μένουν στα χωράφια τους και παράγουν προϊόντα για να ταΐζουν τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τη φορομπηχτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει εις βάρος των αγροτών, για να μην τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη γη τους», μας είπε ο πρόεδρος των κρητικών παραγωγών πωλητών Λαϊκών Αγορών της Αττικής κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Η Ιεράπετρα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν δεν ενδείκνυται για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Επειδή όμως αυτό το καλοκαίρι οι παραγωγοί δεν είχαν καταφέρει να έχουν διαθέσιμα χρήματα από τις καλλιέργειες του περασμένου χειμώνα, αναγκάστηκαν σε μια κίνηση απελπισίας να φυτέψουν κηπευτικά και να παράξουν λίγα προϊόντα τα οποία πήγαν σχετικά καλά στην εσωτερική αγορά επειδή η παραγωγή ήταν πολύ μικρή.

«Η υπερφορολόγηση που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, θα μας τελειώσει.

» Ψάχνουμε αλλά δε βρίσκουμε το κουράγιο με αυτές τις συνθήκες να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, γιατί δεν μας μένει τίποτε να ζήσουμε τις οικογένειες μας», μας είπε ο ταμίας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Μπαλοθιάρης.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια μας κάνουν συνεχώς τη ζωή δυσκολότερη. Η πολιτεία αντιμετωπίζει "τιμωρητικά" όποιον παράγει, φορτώνοντας τον υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Όποιοι δεν αναγκάστηκαν να ρισκάρουν επιλέγοντας να καλλιεργήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες με αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τώρα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις της νέας περιόδου.

Είναι αλήθεια ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, και παρόλη την προσπάθεια που κάναμε, να περιορίσουμε τα έξοδα μας, και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πυρκαγιάς της 21ης Απριλίου, οι συνάδελφοι μας παραμένουν αισιόδοξοι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά. Σίγουρα θα υπάρξουν και φέτος εκείνοι που δεν θα βρουν χρήματα να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα πλαστικά κάλυψης και που δεν θα καλλιεργήσουν λόγω έλλειψης ρευστού. Παρόλα αυτά τα σημάδια που έχουμε και οι πληροφορίες που έρχονται στο σύλλογο μας, λένε ότι θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Καπαράκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News