Οικονομία

"Θύελλα" αντιδράσεων για την αύξηση του φόρου στο κρασί

Η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί ήταν απόφαση της κυβέρνησης και όχι επιταγή της ευρωπαϊκής ένωσης, είπε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, με τον Πιερ Μοσκοβισί να υπενθυμίζει  ότι σχετική κοινοτική οδηγία ορίζει για τον οίνο μηδενικό ελάχιστο συντελεστή.

«Τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

Πυρ και μανία οι παραγωγοί, την ώρα που η αύξηση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως λένε οι ίδιοι.

Αλυσιδωτά προβλήματα έχει δημιούργησε η επιβολή του φόρου ύψους 0,20 ευρώ το λίτρο, αφού από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εντοπίζονται ορατές δυσμενείς επιπτώσεις. Η μέση πτώση εσόδων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 20%, ενώ επισημαίνονται και περιπτώσεις οινοποιείων που εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το 60%.

Για λάθος επιλογή που διέλυσε την αγορά κρασιού και δημιούργησε ένα νέο προϊόν λαθρεμπορίας, κάνουν λόγο παραγωγοί και αγροτοσυνδικαλιστές.

ΠΡΙΑΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ Πρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης: «Επιτήδειοι κυριολεκτικά αλωνίζουν στην αγορά διακινώντας εκατομμύρια λίτρα χύμα κρασιού. Ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του τρύγου, λαθροοινοποιοί πλησιάζουν τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με βαριά φορολογία και τους προτρέπουν να μη δώσουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία, τα οποία θα κόψουν τιμολόγια, αλλά να το πουλήσουν στους ίδιους χωρίς τιμολόγια και παραστατικά με δέλεαρ την πληρωμή τους με μετρητά».

Παράλληλα, καταγράφεται διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κρασιού από παράνομα δίκτυα, τα οποία προμηθεύουν σημεία πώλησης και επιχειρήσεις εστίασης χωρίς παραστατικά και όπως είναι φυσικό σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου: «Η κυβέρνηση επέβαλε τον ΕΦΚ στο προϊόν μας εκτιμώντας ότι θα φέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η έκρηξη της παράνομης διακίνησης κρασιών οδηγεί το Δημόσιο σε απώλεια εσόδων, καθώς δεν εισπράττεται ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ, αλλά ούτε και ο ανάλογος φόρος εισοδήματος».

Αναφορικά με τον όγκο παραγωγής, το 2015 μειώθηκε περαιτέρω κατά 5,4%, στα 2,65 εκ. εκατόλιτρα. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), η χρονιά ήταν όψιμη και με έλλειψη εμπορικών αποθεμάτων σε αρκετές περιοχές.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια