default-image

Μάχη για τις τιμές των οινοστάφυλων και τη σταφίδα

Κρήτη
Μάχη για τις τιμές των οινοστάφυλων και τη σταφίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Κρασιού - που όμοιός του δεν υπάρχει σε καμία άλλη οινοπαραγωγική χώρα του κόσμου - και σε ξέφρενες εισαγωγές κρασιών αποδίδει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου το γεγονός ότι δεν είναι μεγαλύτερες από πέρυσι οι τιμές παραγωγού οινοσταφύλων.

Από σήμερα η οργάνωση ανοίγει τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της στην περιοχή της Παλιανής. Την ίδια ώρα, έντονος είναι και ο προβληματισμός για τη σταφίδα, με την ΚΣΟΣ να δίνει τη δική της μάχη για να εξασφαλίσει κάποιες ποσότητες, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από μεγάλες καταστροφές της σταφυλοπαραγωγής λόγω θεομηνίας!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης απηύθυνε κάλεσμα παράδοσης οινοσταφύλων αλλά και σταφίδας στις δύο οργανώσεις, εκφράζοντας την προσωπική του πεποίθηση ότι, στο μέτρο του δυνατού, ο αγροτικός κόσμος θα τις εμπιστευτεί και φέτος.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου αρχίζει να παραλαμβάνει σήμερα οινοστάφυλα στις εγκαταστάσεις της στο οινοποιείο της Παλιανής, με τις παρακάτω τιμές: Λευκά οινοστάφυλα 0,30 ευρώ, ροζακί 0,30, βιλάνα α' ποιότητας 0,35, βιλάνα β' ποιότητας 0,25, λιάτικο 0,30, κοτσιφάλι 0,35, μαντηλάρι (10, 5 be) 0,25, Syrah 0,40, θραψαθήρι, αθήρι, δαφνί και πλυτό 0,30 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα που δεν αναφέρονται παραπάνω, θα παραλαμβάνονται μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο και η τιμή τους δε θα ξεπερνά τα 0,40 ευρώ το κιλό.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την Ένωση, στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας, τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

- Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο, όπως αναφέρει η ΕΑΣΗ, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, που ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα.

Επίσης, οι παραγωγοί που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής, προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων. Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Λόγω φόρου

Γιατί όμως οι φετινές τιμές παραγωγού δεν είναι ανώτερες των περυσινών, παρότι η μείωση της παραγωγής τους ξεπερνάει το 60%;

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Ανδρέας Στρατάκης, «όχι μόνο δεν υπήρχε δυνατότητα για αύξηση των τιμών, αλλά έγινε και μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούν στα περυσινά επίπεδα. Και οι λόγοι είναι δύο: Τα 20 λεπτά που είναι ο φόρος ανά λίτρο, που είναι ο "θάνατος" του παραγωγού, και οι αθρόες εισαγωγές ξένων κρασιών σε τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε».

Στο ερώτημά μας αν οι εισαγωγές γίνονται και σε κρασιά τα οποία μπαίνοντας στη χώρα μας ελληνοποιούνται, ο ίδιος μας απάντησε: «Όποιος γνωρίζει περίπτωση κατά την οποία ο πελάτης μιας ταβέρνας ενημερώνεται ότι το κρασί που του σερβίρουν προέρχεται από μια άλλη χώρα, να μας το πει, να το ξέρουμε κι εμείς»...

Μάλιστα, οι πληροφορίες του Ανδρέα Στρατάκη μέσα από προσωπική του έρευνα, αλλά και πληροφορίες των υπηρεσιών της οργάνωσης αναφέρουν πως «οι ιδιώτες οινοποιοί αγοράζουν σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Ένωσης, από 7 έως 10 λεπτά το κιλό»…

Στο ερώτημά μας αν η πληρωμή του παραγωγού θα γίνεται τοις μετρητοίς, ο συνεταιριστής απαντά ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αλλά ήδη ο κάθε παραγωγός που ενδιαφέρεται να φέρει με ραντεβού τα σταφύλια του στο οινοποιείο μας, έχει ενημερωθεί για τις τιμές που θα του τα πληρώσουμε και έχει επίσης ενημερωθεί για την αδυναμία της άμεσης πληρωμής. Όμως, όλοι ξέρουν ότι δε θα χάσουν τα χρήματά τους, εμπιστευόμενοι σε μας το προϊόν τους»...

Για τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Ειδικός Φόρος στο κρασί, ο συνεταιριστής λέει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί έχει επιβαρυνθεί με 20 λεπτά ανά λίτρο. Και αυτός ο φόρος επιβαρύνει την αγορά. Επιβαρύνεται η τιμή πώλησης. Από την ημέρα που μπήκε αυτός ο φόρος έχει δημιουργήσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα σε όλους τους οινοπαραγωγούς. Και αυτός ο φόρος ήρθε σε μια εποχή που το ελληνικό κρασί έχει κάνει άλματα. Και έρχεται να καταστρέψει το δικό μας προϊόν. Αυτό θέλουν να κάνουν. Και παρά τις αντιδράσεις, αυτό το φόρο δεν τον έχει πάρει πίσω η κυβέρνηση. Και απ' ό,τι φαίνεται, δεν προτίθεται να τον πάρει πίσω αυτή η κυβέρνηση. Ίσως να τον πάρει πίσω κάποια άλλη κυβέρνηση»...

Στο μεταξύ, η επιβολή του φόρου, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΚΕΟΣΟΕ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, είχε προκαλέσει ήδη μέχρι το Μάρτιο μεγάλα και έντονα φαινόμενα λαθρεμπορίου στο κρασί.

ΛΙΓΟΣΤΗ ΦΕΤΟΣ

Είδος προς εξαφάνιση η κρητική σταφίδα

Την ίδια ώρα, η σταφίδα της Κρήτης αποτελεί φέτος είδος προς εξαφάνιση. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της η οργάνωση αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα σειρά διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του ρόλου της στα επόμενα δέκα χρόνια, δεδομένου ότι σήμερα η σταφίδα δε δίνει τις δυνατότητες που έδινε τα προηγούμενα χρόνια, για τη βιωσιμότητα της οργάνωσης.

Όσο για το συσκευαστήριο της ΚΣΟΣ, «για όσους δεν ξέρουν, πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε ούτε φέτος, αφού η δραστηριότητά του στα επιτραπέζια σταφύλια είχε συσσωρεύσει χρέη 3.500.000 ευρώ και μάλιστα από τη σύσταση και λειτουργία του. Είναι μια πολύ λεπτή δραστηριότητα και δεν μπορείς να βρίσκεσαι στην αγορά ένα μήνα το χρόνο.

Στην αγορά πρέπει να βρίσκεσαι όλο το χρόνο, αν θέλεις να είσαι ένας σοβαρός παίχτης στην αγορά. Με το να μπαίνεις στην αγορά ένα μήνα κάθε χρόνο, ούτε χρήματα βγάζεις, αλλά ούτε και μπορείς να προσφέρεις στους παραγωγούς τίποτα».

Στο μεταξύ, γίνονται προσπάθειες αποπληρωμής της περυσινής σταφίδας σε ομάδα σταφιδοπαραγωγών, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, όπως αποκαλύπτει ο συνεταιριστής, θα συνεδριάσει η διοίκηση για να δώσει στη δημοσιότητα τις φετινές τιμές παραλαβής της σταφίδας, που πάντως αναμένεται ότι θα είναι λιγοστή.

 Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News