default-image

Υστέρηση στα έσοδα κατά 354 εκατ. ευρώ

Οικονομία
Υστέρηση στα έσοδα κατά 354 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» για την πορεία των εσόδων χτύπησε ο Ιούλιος στο οικονομικό επιτελείο, καθώς κατέγραψαν υστέρηση η οποία ήταν για πρώτη φορά φέτος τόσο σημαντική.

Η απόκλιση καλύφθηκε από το σκέλος των δαπανών, οι οποίες έχουν συγκρατηθεί αισθητά, ενώ συνολικά η εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποια «μαξιλάρια» ασφαλείας, αλλά ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν τον Ιούλιο κατά 354 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον μηνιαίο στόχο. Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου εισοδήματος, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που εισπράχθηκε ο ΦΠΑ με βάση τον αυξημένο υψηλό συντελεστή (24% αντί 23%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη «τρύπα» καταγράφηκε στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα, καθώς οι εταιρείες του κλάδου είχαν προχωρήσει στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων πριν ισχύσει ο νέος αυξημένος φόρος. Έτσι, τον Ιούλιο οι εισαγωγές «πάγωσαν» και το ίδιο συνέβη και με τα κρατικά έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του προϋπολογισμού. Και αυτό, γιατί έχουν συγκρατηθεί σημαντικά οι δαπάνες του κράτους, ώστε να καλυφθούν πιθανές αποκλίσεις στα έσοδα τους επόμενους μήνες και να αποφευχθεί πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών το επόμενο έτος. Η ανησυχία για το κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα είναι διάχυτη και για τον λόγο αυτό οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ήταν κατά 3,3 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου. Η συγκράτηση αυτή των δαπανών προήλθε κατά:

• 2,4 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες.

• 330 εκατ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

• 900 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Βροχή» φόρων

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το τι θα γίνει με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες. Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για την πορεία των εσόδων, αφού θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (τελευταία θα είναι τον Ιανουάριο του 2017).

Επίσης, στα τέλη του έτους οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι θα στερούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη «βαρύ» επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από ό,τι πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Στο εν λόγω επτάμηνο του 2015 τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν 26,1 δισ. ευρώ, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο φέτος, το ποσό έχει φθάσει στα 27,6 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία να δουν την πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα πρώτο συμπέρασμα για το πώς θα κλείσει το έτος.

Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη την υπέρβαση των εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 (έστω κι αν έχει αρχίσει να «τρώγεται» το «μαξιλάρι» του πρώτου εξαμήνου) και τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν θετικό. Δηλαδή, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για το επτάμηνο κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News