default-image

Στα τάρταρα οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Οικονομία
Στα τάρταρα οι αγοραπωλησίες ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίση η αγορά ακινήτων που έχει πέσει στα τάρταρα. Από το 2008 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 95%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτες, με ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο να αποτελεί η μη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.

Τα παζάρια είναι σκληρά για τις αγοραπωλησίες και σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές, μετά τις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν πτώση στην αγορά έως και 35%, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 15%.

Από την άλλη το ενδιαφέρον είναι αυξημένο από ξένους επενδυτές, οι οποίοι είναι σχεδόν οι μοναδικοί που βάζουν χρήματα στον κουμπαρά της χώρας μας σε αυτό το επίπεδο, επιλέγοντας, μάλιστα, στην πλειοψηφία τους, παραθαλάσσια οικόπεδα και ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο και πάλι οι αγοραπωλησίες ακινήτων από ξένους βρίσκεται σε κρίση. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση τα παζάρια είναι σκληρά.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα, την ίδια ώρα, σε σχέση με το 2008. Σε πολλά ακίνητα η τιμή έχει πέσει στο μισό της αξίας τους, ενώ σε κάποιες εξοχικές κατοικίες η μείωση αγγίζει το 40%.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι επιλέγουν την ενοικίαση αντί της αγοράς, ενόψει τσουχτερού ΕΝΦΙΑ.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News