default-image

Προβλέπει μίνι- αύξηση η σύμβαση των ξεν/λων

Κρήτη
Προβλέπει μίνι- αύξηση η σύμβαση των ξεν/λων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από την ασφάλεια της νέας Τοπικής Σύμβασης, που έστω και αργά και μετά από πολλούς αγώνες, κόπους και δάκρυα υπογράφτηκε και στο Ηράκλειο, βρίσκεται πλέον μια μεγάλη μερίδα ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού. Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, «νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας υπάρχει στο νομό μας», σημειώνοντας παράλληλα με νόημα πως, παρά την απουσία της Ένωσης Ξενοδόχων από τις διαπραγματεύσεις, «δεν έπιασαν τα κόλπα των ξενοδόχων».

Συγκεκριμένα, η νέα τοπική σύμβαση, που αποτελεί μεγάλη επιτυχία του κλάδου, και η οποία υπογράφηκε παρότι η Ένωση Ξενοδόχων έχει διαλυθεί εδώ και καιρό, προβλέπει διαιτητική απόφαση με διατήρηση της περυσινής Τοπικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και αύξηση 1% για το 2016 και είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.

Βασικό μισθό στα 838 ευρώ και αύξηση 1%

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, η νέα Τοπική Σύμβαση προβλέπει βασικό μισθό στα 838 ευρώ και αύξηση 1% από την 1η Οκτωβρίου, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «την πετύχαμε παρά το ότι δεν υπήρχε προεδρείο στην Ένωση Ξενοδόχων. Το σωματείο μας έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί η Τοπική Σύμβαση, συζητώντας στην αρχή με τη διοίκηση της Ένωσης Διαμερισμάτων, η οποία αποχώρησε στη συνέχεια και μετά την προσφυγή μας στον ΟΜΕΔ καταφέραμε και έχουμε τοπική σύμβαση, η οποία βεβαίως μπορεί να ισχύει μόνο για τα εναπομείναντα περίπου 17 μεγάλα ξενοδοχεία και γύρω στα 100 μικρότερα, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και για τα μέλη της Ένωσης Διαμερισμάτων. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει και τους υπόλοιπους που διαγράφηκαν πέρυσι μαζικά από την Ένωση Ξενοδοχείων μόνο και μόνο για να κάνουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς πείνας. Αυτούς τους καλούμε τώρα, μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, και γνωρίζουν ότι θέλουν δε θέλουν θα υπάρξει και για τους εργαζομένους τους σύμβαση αξιοπρεπής».

Από τα υπόλοιπα τώρα μεγάλα ξενοδοχεία του νομού που δεν είναι πια μέλη της Ένωσης σύμβαση έχει υπογραφεί με 20 από αυτά, με τις προσπάθειες για περισσότερες ακόμα υπογραφές συμβάσεων να συνεχίζονται καθημερινά από το Σωματείο, με σκοπό, όπως τονίζει ο κ. Αρετίνης, να καλυφθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων που αυτή τη στιγμή εργάζονται χωρίς σύμβαση, έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, ώστε να μην αμείβονται με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Η θετική αυτή εξέλιξη, αν και ήρθε αρκετά καθυστερημένα και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, έφερε μεγάλη ικανοποίηση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα τους ένιωσαν αγανάκτηση και απελπισία, πιστεύοντας πως δε θα καταφέρουν να υπερισχύσουν και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

Μείωσε κατά 42% τους μισθούς

Όσο για τον ξενοδόχο της πόλης, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, φαίνεται να μείωσε κατά 42% τους μισθούς των εργαζομένων του για να φτιάξει και άλλο ξενοδοχείο, υπόθεση η οποία έχει ενοχλήσει πολύ το Σωματείο, όπως τόνισε ο κ. Αρετίνης θα λυθεί δικαστικά και κυρίως συνδικαλιστικά.

«Πρόκειται για ξενοδόχο του Ηρακλείου, τον οποίο ενώ είχαμε επισκεφτεί σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο το Μάιο, προκειμένου να υπογράψει σύμβαση, εκείνος μας έστειλε τη δικηγόρο του και σε τρεις μέρες μέσα εφάρμοσε επιχειρησιακή σύμβαση με Ένωση προσώπων, το οποίο είναι παράνομο. Παράλληλα, έδειξε τις προθέσεις του στους εργαζόμενους, μειώνοντάς τους το μισθό στα 586 ευρώ του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα δικαστήρια με το συγκεκριμένο ξενοδόχο, προκειμένου να ακυρωθεί η σύμβαση αυτή, και θα το καταφέρουμε».

Ο κ. Αρετίνης σημείωσε επίσης πως ο εν λόγω ξενοδόχος έφτιαξε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια αλλά δύο ξενοδοχεία σε βάρος των εργαζομένων, τσεκουρώνοντας απλά τους μισθούς τους.

Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News