default-image

Σαρωτικοί έλεγχοι για να εξαφανίσουν τα "μαϊμού" προϊόντα

Κρήτη
Σαρωτικοί έλεγχοι για να εξαφανίσουν τα "μαϊμού" προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταυροφορία εναντίον όλων εκείνων των παράνομων πλανόδιων εμπόρων και κυρίως των κινέζικων καταστημάτων, που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική αγορά αλλά και την εθνική οικονομία, καθότι στην πλειονότητά τους φοροδιαφεύγουν ασύστολα, ξεκινούν από την ερχόμενη κιόλας Δευτέρα οι αρμόδιες Αρχές του Ηρακλείου.

Τη Δεύτερα μάλιστα σαρωτικοί έλεγχοι έπιασαν "λαβράκι" όπως δημοσίευσε το neakriti.gr, καθώς αστυνομικοί,συνοδεία εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων που εκπροσωπούν εταιρίες με επώνυμα είδη πραγματοποίησαν ελέγχους και κατέσχεσαν εκατοντάδες "μαϊμού" είδη, τσάντες, νεσεσέρ, φουλάρια και παπούτσια. Οι έλεγχοι εστίασαν στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου και πέραν της κατάσχεσης των "μαϊμού" προϊόντων, οδήγησαν και σε 4 συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί σημάτων και πλαστογραφία.

Στόχος και σκοπός τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο του Εμπορικού Συλλόγου, της Αστυνομίας και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών και υπηρεσιών, που θα λάβουν μέρος στην εκστρατεία αυτή, είναι η πάταξη του φαινομένου και της ασυδοσίας που επικρατεί στα περισσότερα κινέζικα καταστήματα και στους πλανόδιους μικροπωλητές, που ξεφυτρώνουν καθημερινά σαν τα μανιτάρια, κατακλύζοντας τις αγορές.

Οι τελευταίοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσπραγία του καταναλωτικού κοινού - που λόγω της αναζήτησης χαμηλότερων τιμών σε καιρό κρίσης βάζει σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για είδη αγνώστου προελεύσεως και μη ασφαλή για την υγεία του - καταφέρνουν, μέσα από παζάρια και χωρίς φυσικά να κόβουν αποδείξεις, να ξεπουλούν την πραμάτεια τους. Έτσι όμως λειτουργούν σε βάρος των υπόλοιπων νόμιμων τοπικών εμπόρων, που παλεύουν για το μεροκάματο και, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τη χαμηλή καταναλωτική κίνηση και τους μειωμένους τζίρους, συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους, ενοίκια αλλά και να απασχολούν προσωπικό, έχοντας επιπλέον να επωμιστούν τα δυσβάσταχτα νέα φορολογικά μέτρα που καθημερινά λαμβάνονται, γονατίζοντάς τους σε σημείο τέτοιο ώστε να βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Όλη αυτή η κατάσταση πλήττει συνολικά την ελληνική οικονομία, αφού τα χρήματα που βγάζουν οι έμποροι αυτής της κατηγορίας τις περισσότερες φορές δε μένουν στον τόπο μας, ενώ παράλληλα δεν αποδίδεται ποτέ όλος ο ΦΠΑ. Οι χιλιάδες πλανόδιοι παράνομοι μικροπωλητές και τα κινέζικα καταστήματα έχουν κυριολεκτικά κλέψει μια αρκετά μεγάλη μερίδα καταναλωτών, που έχουν στραφεί σε αυτά ελλείψει ρευστότητας, ενώ παλιά ούτε καν είχε διανοηθεί να τα προτιμήσουν, οδηγώντας ταυτόχρονα σε λουκέτο εκατοντάδες κρητικές μικροεπιχειρήσεις.

Με την υπομονή των εμπόρων του Ηρακλείου, που νιώθουν να μπλοκάρονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να εξαντλείται και με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου να καταγγέλλει ως μεγάλη πληγή παραοικονομίας και ανομίας για το Ηράκλειο και την Κρήτη τη λειτουργία κινέζικων καταστημάτων, που όπως επισημαίνει δεν τηρούν την ελληνική νομοθεσία, στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη ειδικά και μόνο για το σοβαρό αυτό θέμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κακουδάκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και των συναρμόδιων υπηρεσιών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου μέσα από το συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού, προκειμένου να επέλθει επιτέλους η τάξη στο χαοτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Έτσι, όπως τελικά αποφασίστηκε, από Δευτέρα ξεκινάει μια μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Εμπορίου, του ΙΚΑ, στου ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, για να πραγματοποιηθούν έρευνες σε μεγάλα μαγαζιά με κινέζικα προϊόντα, ενώ παράλληλα θα γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με το πώς φτάνουν στο νησί μας τα κοντέινερ με τα ρούχα και όλα τα άλλα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια τους σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές.

«Πλήγμα για την οικονομία»

Πιο αναλυτικά, όπως είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κουκιαδάκης, «όλες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ηρακλείου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και μέσα από συνεργασία-συντονισμό επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, για να προστατεύσουμε πρώτα απ' όλα τον καταναλωτή και το υγιές εμπόριο», υπογραμμίζοντας ότι γίνεται εντατικά σειρά στοχευμένων ελέγχων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης σε δηλώσεις του έδωσε τα εύσημα στην Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου, που ξεκινά με τις υπηρεσίες της τη μεγάλη προσπάθεια πάταξης της παρανομίας, τονίζοντας πως «είναι προς τιμήν της Αντιπεριφέρειας που ξεκινάει αυτή το συντονισμό αυτής της μεγάλης προσπάθειας, που τις προσεχείς μέρες θα ξεκινήσει συντονισμένα πλέον απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελεγκτικού μηχανισμού, να βάλουμε μια τάξη, αν γίνεται, σε αυτή τη μεγάλη πληγή παραοικονομίας και ανομίας, η οποία λέγεται "κινέζικα καταστήματα"».

Ο ίδιος, ωστόσο, επέκρινε τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες, λέγοντας ότι «το κράτος δε μας βοηθάει, η κυβέρνηση δε μας βοηθάει, γιατί όταν ζητάμε πληροφορίες για το τι γίνεται με τα κινέζικα καταστήματα, αυτό που μας απαντούν είναι με ένα κινέζικο τρόπο: "Δε γνωρίζουμε"».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πληροφορίες που αφήνουν να πλανάται ένα θολό τοπίο σχετικά με το τι συμβαίνει στις αποθήκες των κινέζικων καταστημάτων αναγκάζουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διερευνήσουν εξονυχιστικά την όλη υπόθεση. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται και μένει να διερευνηθεί, τεράστιες ποσότητες ειδών, κυρίως ένδυσης, που καταφτάνουν στην Κρήτη από την Κίνα, είναι κατά πολύ περισσότερα από εκείνα που δηλώνονται.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για όργιο φοροδιαφυγής, καθώς την ίδια ώρα όλα αυτά τα εμπορεύματα δηλώνονται ως άλλα είδη, για να καταβάλλεται χαμηλότερο ΦΠΑ.

ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News