default-image

Αυτοί που βγάζουν μισό εκατομμύριο δολάρια... το λεπτό!

Life
Αυτοί που βγάζουν μισό εκατομμύριο δολάρια... το λεπτό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ προκαλεί η διαπίστωση ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών στη Γη, δίνοντας το στίγμα των τρομακτικών ανισοτήτων στον πλανήτη. Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων, δε, είναι τέτοια που τα κέρδη τους αυξάνονται κατά περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια... το λεπτό, ενώ, αν οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη ξόδευαν ένα εκατομμύριο τη μέρα, θα χρειάζονταν 200 χρόνια για να εξαντλήσουν ο καθένας την περιουσία τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group, οι εκατομμυριούχοι αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού αυτού του κόσμου και η αξία της περιουσίας τους είναι τέτοια που αντιστοιχεί στο μισό ιδιωτικό πλούτο.

Την ίδια στιγμή, οι 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου, οι οποίες περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό "Forbes", ελέγχουν καθαρά έσοδα ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και επηρεάζουν περισσότερους από 3,6 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για τη "γειτονιά" μας, αυτό που γνωρίζουμε όλοι ότι η Ευρώπη είναι μοιρασμένη σε πλούσιους και φτωχούς αποδεικνύεται και με τη γλώσσα των αριθμών, αφού, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου αλλά και αντίστοιχη του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch, το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Περιουσία 78,8 τρισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Boston Consulting Group, συνολικά, 18,5 εκατομμύρια πλούσια νοικοκυριά μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Μάλιστα το ύψος της περιουσίας όλων μαζί ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ! Χρήματα που είναι πρακτικά αδύνατον να τα ξοδέψουν όχι σε μία, αλλά σε πολλές ζωές. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τους περισσότερους εκατομμυριούχους, συνολικά 8 εκατομμύρια, και ακολουθεί η Κίνα με 2 εκατομμύρια. Ωστόσο το Λιχτενστάιν και η Ελβετία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων, ενώ στη Γαλλία οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 445.000.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική, όπου το 63% ατομικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 60,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό - το υψηλότερο του πλανήτη - εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020.

Έχουν κι αυτοί... κρίση

Η έκθεση σημειώνει ότι το 2015 δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε «μόνο» κατά 5,2%, από 7% το 2014, κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι ο πλούτος ο οποίος έχει συγκεντρωθεί σε "εξωχώρια" κέντρα, δηλαδή σε χώρες που προσφέρουν "διακριτικότητα" και χαμηλή φορολόγηση σε επενδυτές από τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας περίπου τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελβετία παραμένει ο "εξωχώριος" προορισμός που προτιμούν οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών, μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι πλουσιότεροι

Έχουν πάντως και οι δισεκατομμυριούχοι λόγο για να γκρινιάζουν, καθώς μειώθηκε η περιουσία τους για πρώτη φορά από το 2009, όπως και συνολικά ο αριθμός τους. Σύμφωνα πάντως με την ετήσια λίστα που δημοσιοποιεί το γνωστό περιοδικό "Forbes" το 2016, υπάρχουν στον κόσμο 1.810 δισεκατομμυριούχοι, 16 λιγότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η συνολική περιουσία τους μειώθηκε κατά 570 δισεκατομμύρια δολάρια και ανέρχεται πλέον στα 6,480 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη συνεχίζει να κατέχει ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς. Σύμφωνα με το "Forbes", για πρώτη φορά από το 2010 το ύψος της μέσης περιουσίας των δισεκατομμυριούχων κατέγραψε πτώση και κυμαίνεται φέτος στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 300 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Αιτία της... κρίσης που πλήττει τα εισοδήματα και των δισεκατομμυριούχων είναι η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα, η μείωση των τιμών του πετρελαίου και το ισχυρό δολάριο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακατανομή των ευπόρων του πλανήτη.

Στοιχεία... σοκ

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση της βρετανικής φιλανθρωπικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam κατέγραφε ότι από το 2009 έως το 2014 οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ τα κέρδη τους αυξάνονται κατά περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια... το λεπτό! Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που καταγράφει η εν λόγω έρευνα της Oxfam, ότι δηλαδή ο τέταρτος για φέτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, θα χρειαζόταν 220 χρόνια για να ξοδέψει την αμύθητη περιουσία του, σπαταλώντας αλόγιστα κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια την... ημέρα! Και αν οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη ξόδευαν το ίδιο ποσό, δηλαδή ένα εκατομμύριο τη μέρα, θα χρειάζονταν 200 χρόνια για να εξαντλήσουν ο καθένας την περιουσία τους!

ΜΟΛΙΣ 19 ΕΤΩΝ Η ΝΕΑΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Η 19χρονη Νορβηγίδα Αλεξάντρα Άντρεσεν

Η νεότερη από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας "Forbes" για το 2016 είναι μια κληρονόμος από τη Νορβηγία ηλικίας 19 ετών, η Αλεξάντρα Άντρεσεν, που εισήλθε στον κατάλογο των εύπορων του πλανήτη με περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ηλικίας 20 ετών, η αδελφή της Καταρίνα είναι η δεύτερη νεότερη του καταλόγου. Σημειώνεται ότι και οι δύο βρίσκονται στην 1.476η θέση. Η πλουσιότερη του κόσμου είναι φέτος η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ της γνωστής φίρμας L'Oreal, 11η στην κατάταξη με περιουσία 36,1 δισεκατομμυρίων.

ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ

* Μπιλ Γκέιτς (ΗΠΑ), συνιδρυτής της Microsoft

75 δισεκατομμύρια δολάρια

* Αμάθιο Ορτέγκα (Ισπανία), ιδρυτής της φίρμας ρούχων Zara

67 δισεκατομμύρια δολάρια

* Ουόρεν Μπάφετ (ΗΠΑ)

60,8 δισεκατομμύρια

* Κάρλος Σλιμ (Μεξικό)

50 δισεκατομμύρια δολάρια

* Τζεφ Μπέζος (ΗΠΑ)

45,2 δισεκατομμύρια δολάρια

ρεπορτάζ : Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News