Οικονομία

Αφορολόγητο μόνο στο "πλαστικό" χρήμα

Δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά, αλλά από την επόμενη... θα είναι καθεστώς! Και θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2016, παρότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της χρονιάς! Τα κύρια σημεία του νέου νόμου, που αποκάλυψε το "Βήμα", θέλουν το αφορολόγητο να "χτίζεται" μόνο με e-συναλλαγές και "πλαστικό" χρήμα, κι ακόμη bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα παλιά όρια, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά έως το τέλος του έτους και διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές.

Δηλαδή το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, καθιερώνει το "πλαστικό" χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως το υπερόπλο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, το χτίσιμο του αφορολόγητου για το 2016 θα γίνει αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή με μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Όσοι έχουν κάνει αγορές με μετρητά η εφορία δε θα τις λαμβάνει υπόψη. Με υπουργικές αποφάσεις όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα, θα υποχρεωθούν σταδιακά να διαθέτουν συσκευές POS για τη χρήση "πλαστικού" χρήματος. Για να έχουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Όσοι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν ποσό αποδείξεων διπλάσιο από το όριο που θα θέσει το κράτος για το χτίσιμο του αφορολόγητου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. Σε καμία περίπτωση όμως η έκπτωση δε θα καλύπτει το ΦΠΑ που καταβάλλει ο φορολογούμενος και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για να μη ζητήσει απόδειξη και να γλιτώσει έξτρα δαπάνη 24%, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογιστεί από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με "πλαστικό" χρήμα, η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται, καθώς τα στοιχεία καταχωρίζονται αυτόματα στα συστήματα των τραπεζών και είναι άμεσα ελέγξιμα. Η εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι.

 Ειδικά για το 2016 θα προβλέπεται:

* Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματος

* Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος

* Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και

* Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.

Την επόμενη χρονιά που η εφαρμογή θα ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του χρόνου, πιθανόν τα όρια να είναι υψηλότερα.

Σχόλια