default-image

Επιπλέον ευκαιρία για φορολογούμενους της τελευταίας στιγμής

Οικονομία
Επιπλέον ευκαιρία για φορολογούμενους της τελευταίας στιγμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας. Ως εκ τούτου οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι: 1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18/7/2016, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν. 2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25/7/2016.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός τους που δεν έχει υποβληθεί. Και σε τοπικό επίπεδο πάντως πολλοί είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που περίμεναν τελευταία στιγμή προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αλλά και πολλοί περισσότεροι εκείνοι που από αμέλεια δεν το έπραξαν, και οι οποίοι τώρα θα πρέπει να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει την υποχρέωση αυτή έως τη Δευτέρα, αφού, μετά το πέρας της νέας παράτασης, η τσιμπίδα του υπουργείου θα εντοπίσει τους φορολογουμένους που δεν υπέβαλαν δήλωση και θα τους επιβάλλει βαριά πρόστιμα.

Δεν προλάβαμε να ανασάνουμε

Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην όλη διαδικασία αφενός μεν μπορεί να οφείλεται στην αποχή των φοροτεχνικών από τα καθήκοντά τους κατά την έναρξη της διαδικασίας, αλλά κυρίως, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «στην απροθυμία των φορολογουμένων από το να τακτοποιήσουν την όλη αυτή τους υποχρέωση». Και αυτό διότι, ενώ δεν είχαμε προλάβει να πάρουμε ανάσα από την προηγούμενη διαδικασία, για πρώτη φορά φέτος, μερικούς μήνες μετά κληθήκαμε ξανά να υποβάλουμε φορολογικές δηλώσεις και σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μπαριτάκης, υπήρχαν πολλοί πολίτες που περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή χθες, οπότε και έληγε τυπικά η προθεσμία πριν ανακοινωθεί η νέα παράταση, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των 164.000 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου να αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. «Αυτό δείχνει ότι πράγματι οι φορολογούμενοι προσήλθαν την τελευταία στιγμή για τη διαδικασία αυτή. Όσοι πάντως για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν έχουν ακόμα διευθετήσει το θέμα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, μπορούν να το πράξουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αναφορικά πάντα με τα φυσικά πρόσωπα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στις υπολειπόμενες δηλώσεις συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός φορολογούμενων που η ημερομηνία τους λήγει στις 15 Αυγούστου. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που μετέχουν σε εταιρείες», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο χώρας, έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το υπουργείο Οικονομικών.

«Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι μια υποχρέωση την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει αλλά ούτε και να ξεφύγει από αυτήν. Και αυτό γιατί, από την επόμενη ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας, το υπουργείο θα ξέρει ποιοι δε θα έχουν υποβάλει δήλωση, τους οποίους και θα περιμένουν και διοικητικά πρόστιμα και προσαύξηση», κατέληξε ο κ. Μπαριτάκης, καλώντας τους πολίτες να ολοκληρώνουν το συντομότερο δυνατό την υποχρέωσή τους αυτή, αλλά και το υπουργείο να οριοθετήσει ένα σταθερό τρίμηνο για την υποβολή των δηλώσεων κάθε χρόνο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News