Οικονομία

"Όχι" δανειστών για τις διοικήσεις των τραπεζών

Κατά τα φαινόμενα τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τους δανειστές έχουν προαποφασίσει την "τύχη" του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι δανειστές αρνούνται κατηγορηματικά να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε συγκεκριμένα ξένα συμφέροντα να ελέγξουν τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, το κουαρτέτο των δανειστών απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στο σχετικό αίτημα που υπέβαλαν με επιστολή τους οι Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος!

Οι δανειστές, λένε οι πληροφορίες, δεν επιθυμούν την αλλαγή των σκληρών κριτηρίων με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όλα εκείνα τα σενάρια που κάνουν λόγο για αφελληνισμό των τραπεζών και για ύποπτες πιέσεις που ασκούνται στην τρόικα ώστε να επιλεγούν συγκεκριμένα στελέχη.

Την περασμένη Δευτέρα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών με επιστολές τους απάντησαν αρνητικά στο αίτημα που είχε απευθύνει η κυβέρνηση, η οποία ζητούσε να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων.

Οι επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ, Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM και Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, απάντησαν αρνητικά. Είχε προηγηθεί η πρώτη αρνητική υποδοχή του αιτήματος από το Euroworking Group, της περασμένης Δευτέρας, όταν το ζήτημα είχε θέσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαριάκης.

Με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από το διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημόσιων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δε θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών.

Ουσιαστικά πρόκειται για προδιαγραφές που αποκλείουν σημαντικά τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία και ανοίγουν το δρόμο για επιλογές προσώπων που δεν έχουν σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σχόλια