default-image

Μισό ΑΕΠ χρωστούν οι πολίτες στο Δημόσιο

Οικονομία
Μισό ΑΕΠ χρωστούν οι πολίτες στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προ πολλού εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες στο τέλος Μαΐου άγγιξαν συνολικά τα 89 δισ. ευρώ και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 694 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη προς την εφορία "φουσκώνουν" επικίνδυνα μήνα με το μήνα και "πνίγουν" τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι "φρέσκες" ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έφτασαν στα 5,584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,053 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται πλέον στα 88,889 δισ. ευρώ. Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στο 50% του ΑΕΠ.

Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και το Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δύο ή και τρεις φορο- "λογαριασμούς", πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός "κόφτης" το Μάιο του 2017.

Ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα έσοδα είναι ο Ιούλιος, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 5,575 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί. Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης, (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου).

Παράλληλα, από αυτόν το μήνα η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εκκαθάριση του φόρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο TAXISnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει πιθανότατα σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως το Δεκέμβριο.

Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το φόρο να εκτοξεύεται στα ύψη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News