Οικονομία

Ποιες τοπικές κοινότητες εξαιρούνται από τη δακοκτονία

Εξαιτίας της μειωμένης καρποφορίας ή ακαρπίας των ελαιόδεντρων κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, Τοπικές Κοινότητες του δήμου Ηρακλείου εξαιρούνται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας λόγω μέσης καρποφορίας μικρότερης του 25% μιας πλήρους εσοδείας στο σύνολο των ελαιόδεντρων της κάθε εξαιρούμενης Τοπικής Κοινότητας.  

Τοπικές Κοινότητες που εξαιρούνται:

Δήμος Ηρακλείου: Βασιλειές, Καλλιθέα, Σκαλάνι, Φορτέτσα

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: Αστρακοί-Μυρτιά, Κουνάβοι

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αγία Τριάδα - Μονή Αγκαράθου.

Δήμος Χερσονήσου: Αιτάνια, Ανω- Κάτω Βάθεια, Ανώπολη, Βορίτσι, Γάλιπε, Γαλύφα, Ελιά, Επισκοπή, Καινούριο Χωριό, Καλό Χωριό, Κόξαρη, Σγουροκεφάλι, Σταμνιοί, Χαρασσό.

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ' αυτές τις Τοπικές Κοινότητες, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Επομένως συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών, που τα δέντρα τους τυγχάνει να έχουν παραγωγή, να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο.

Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Σχόλια