Οικονομία

30.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις της περιφέρειας

Με μπαράζ ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιφέρειας θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να... κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των προσδοκόμενων εσόδων και αυτών που θα μπουν τελικά στα κρατικά ταμεία. Οι προσπάθειες πλέον του οικονομικού επιτελείου να γεμίσει με φόρους ή ληξιπρόθεσμες οφειλές τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης", μπορούν να χαρακτηριστούν "αγωνιώδεις".

 Η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε το επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο προβλέπει "θερμό" καλοκαίρι στην περιφέρεια, καθώς εκατοντάδες ελεγκτές ετοιμάζονται για μαζικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται 30.000 προληπτικοί έλεγχοι μόνο το καλοκαίρι από τις εφορίες και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κ.λπ.).

Θα έχει ενδιαφέρον βεβαίως πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελεγκτές, καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει επεισόδια και οι "Ράμπο" έχουν φύγει κακήν-κακώς. Πολλώ δε μάλλον τώρα που, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, κανείς δεν κόβει αποδείξεις.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δε θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της εφορίας στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των εφοριών γειτονικών νομών και στοχευμένα από τις ΥΕΔΔΕ.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

Σχόλια