Οικονομία

Έρχονται κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών

Έρχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για περισσότερους από τους μισούς οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων! Αυτή είναι η νέα "πατέντα" που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

Έτσι, εμπορικά ακίνητα, πολυτελή διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες θα βγάλουν πρώτα στο "σφυρί" οι τράπεζες. Οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κακοπληρωτές» είναι έτοιμες και τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το "Έθνος", έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περί τα 500 με 700 εμπορικά, κυρίως, ακίνητα, και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα.

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων στρέφουν τα βέλη τους σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών είναι η μοναδική λύση για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Και αυτό, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2016 έχει υπολογιστεί η είσπραξη εσόδων (από φόρους και πρόστιμα) ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει στον κρατικό κορβανά. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

• Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως το Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους «μεγάλους οφειλέτες».

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.

• Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.

• Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι) και ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).

• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιαστεί τα προγράμματα πλειστηριασμών.

Σχόλια