Οικονομία

45% περικοπές στους μισθούς με τον "κόφτη"

Περικοπές μέχρι και 45% σε μισθούς και λοιπές αποδοχές προβλέπει ο περίφημος «κόφτης» που περιγράφεται αναλυτικά στο τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας με την υπογραφή του Ευκλείδη  Τσακαλώτου.

Οι περικοπές , εφόσον ενεργοποιηθεί ο κόφτης, θα προέρχονται παράλληλα κατά 15% από συντάξεις και κατά 19.3% από  καταναλωτικές δαπάνες.

Στο μνημόνιο, που δημοσιεύει το capital.gr, περιγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες που θα περικοπούν και ορίζεται ότι οι περικοπές μπορούν να φτάσουν στην τριετία 2017-2019 στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη συμφωνία δίνεται περιθώριο αποκλίσεων 0,2% λόγω του προσφυγικού.

Επιπλέον, το τεχνικό μνημόνιο περιλαμβάνει αναλυτική λίστα με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα, καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ. Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών-ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων.

Ορίζεται επίσης ο νέος πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (5,5 δισ. ευρώ σήμερα). Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

πηγή : iefimerida.gr , capital.gr

Σχόλια