Οικονομία

Συζήτηση για το χρέος και το πλεόνασμα μετά το 2018

Να σταματήσει κάθε συζήτηση περί διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο σε Έλληνες δημοσιογράφους από τη Χάγη, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως τότε μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, μπορεί να γίνει νέα συζήτηση για το χρέος και για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει καθοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Να μην το ανοίξουμε τώρα. Είναι σφραγισμένο»

Ο ίδιος άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας ότι είναι αδύνατον το ΔΝΤ να ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λίγα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, φράση που προφανώς παρέπεμπε στα όσα είχε υποστηρίξει πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στο συνέδριο του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του Brexit τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία όσο και στην ελληνική ο κ Ντάισελμπλουμ δήλωσε;

«Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να εκτιμήσεις τις αρνητικές επιπτώσεις. Δεν ξέρεις εάν η αβεβαιότητα θα κρατήσει λίγο ή πολύ.»

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη προστατευμένη λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πρόγραμμα  και είναι περιορισμένη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κλειδί στην Ελλάδα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο.

Ο κ Νταισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας αυτή τη σχέση πολύ κακή και πρόσθεσε, « Προσπάθησα να δουλέψω μαζί του όσο καλυτέρα μπορούσα,»

Αντιθέτως χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τη σημερινή κυβέρνηση και με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πολύ εποικοδομητική.

Ο κ Ντάισελμπλούμ κλήθηκε να σχολιάσει τον Νάιτζελ Φάρατζ  και δήλωσε οτι  δεν ήταν ειλικρινής προς τους βρετανούς ψηφοφόρους. «Δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί που λένε ψέματα στους ψηφοφόρους και που υπόσχονται πράγματα που δε μπορούν να υλοποιήσουν».

Ερωτηθείς στη συνέχεια όμως αν την ίδια άποψη έχει και για τους πολιτικούς εκείνους που δεν εφαρμόζουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη χώρα τους με τους δημοσιογράφους να διευκρινίζουν ότι εννοούν τον Ελληνα πρωθυπουργό, κ Αλ. Τσιπρα, ο κ Νταισελμπλούμ απάντησε «Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο αυτά είναι ιστορία, πέρυσι άλλωστε καταφέραμε να καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία.»

Σχόλια