Οικονομία

Επαναφορά του waiver και στο βάθος capital controls

Ανοίγει ο δρόμος προς την σταθεροποίηση των τραπεζών και την χαλάρωση των Capital Controls η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Εκτιμάται ότι ρευστότητα της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα «μεταφερθεί» από τον ELA, ο οποίος σήμερα φθάνει τα 68 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστούν και οι πιθανές αγορές των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα (PSPP).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναγνώρισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του.

«Νέο» χρήμα

Η απόφαση αυτή, ανοίγει το δρόμο για την χαλάρωση των capital controls.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της εξαίρεσης του «νέου χρήματος» από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις που βρίσκονται στα στρώματα και στις θυρίδες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα για την εξαίρεση του νέου χρήματος από τα capital controls προσέκρουε εδώ και μήνες σε εμπόδια εντός Ελλάδας, καθώς ορισμένοι έθεταν ζήτημα «moral hazard» σε σχέση με όσους καταθέτες άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες παρά τον φόβο και την αβεβαιότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται καμία εντυπωσιακή χαλάρωση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα ενώ εξετάζονται σοβαρές τομές για την διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Σχόλια