default-image

Το κάψιμο των αμπελιών στη Βουλή

Κρήτη
Το κάψιμο των αμπελιών στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή, με ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, έφτασε χθες το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" για το κάψιμο των αμπελιών της Κρήτης αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον καρπό της ελιάς, που προκάλεσαν οι καύσωνες των τελευταίων ημερών, ως χαριστική βολή των πληγμάτων που έχει προκαλέσει η φετινή ανομβρία σε βάρος της αγροτικής παραγωγής.

Ο ερωτών βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει αναφορά τόσο στα αμπέλια όσο και στις ελιές, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από τους γεωπόνους και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες και η φετινή ξηρασία θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξεραθούν όλα τα αμπέλια που δεν ποτίζονται, αλλά κι αυτά που ποτίζονται θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Αυτό αφορά το σύνολο της αμπελοκαλλιέργειας, είτε παράγει επιτραπέζιο, είτε οινοστάφυλο, είτε για σταφοδοποίηση», αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου... Και ερωτά τον υπουργό τι θα πράξει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά. «Θα αποδεχθείτε τη νομοθετική διάταξη που έχουμε καταθέσει τρεις φορές για να μπορούν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να επιτελέσουν το έργο τους;»...

Στις ελιές

Σε άλλη επίκαιρη ερώτησή του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ερωτά για την ελαιοπαραγωγή: «Οι ελπίδες για μια καλή χρονιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης εξανεμίζονται και μαζί τους η δυνατότητα των αγροτών και των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και στα πρόσθετα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που ξεκινούν μέσα στο 2016. Η απώλεια παραγωγής φτάνει σε ορισμένες περιοχές έως 80 με 90%».

Παρακάτω, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι «επειδή το πρόβλημα αφορά όλη την Κρήτη, με διαβάθμιση μόνο στο ποσοστό απώλειας παραγωγής, και επειδή οι περισσότεροι δήμοι του νησιού έχουν κινήσει τη διαδικασία αιτημάτων προς τον ΕΛΓΑ, ερωτάσθε: Προτίθεστε να δώσετε κατεύθυνση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών; Γιατί δεν αποδέχεστε την πρότασή μας για τη νομοθετική διάταξη που έχει καταθέσει η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επίλυση του θέματος των οδοιπορικών για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ;».

Εξάλλου, σε βασικό του κείμενο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρει ότι «η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν και επικρατούν στο νησί, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στη φυτική και ζωική παραγωγή - πολύ μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, την αμπελοκαλλιέργεια και τις άλλες υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς και τη μελισσοτροφία» και ερωτά τον υπουργό τι προτίθεται να πράξει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη φυτική και ζωική παραγωγή στην Κρήτη, καθώς και για την αποζημίωση της χαμένης παραγωγής από τη μια και, από την άλλη, για τη λήψη μέτρων κατά πληγέντα κλάδο παραγωγής.

Στα Καπαριανά

Χθες, εξάλλου, επικοινώνησε μαζί μας το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Αλμπαντάκης και μας ανέφερε ότι στα Καπαριανά, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσαρά, τα περισσότερα αμπέλια δε θα τρυγηθούν καθόλου. «Φανταστείτε», λέει ο συνδικαλιστής, «ότι τη δεύτερη μέρα του καύσωνα πιάσαμε στα Καπαριανά 42 βαθμούς Κελσίου. Και απ' ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε, σε άλλες περιοχές στον κάμπο της Μεσαράς πρέπει να σημειώθηκαν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες».

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης δε θυμάται, όπως λέει, ανάλογο φαινόμενο καταστροφής των αμπελιών μέχρι σήμερα.

Ποτίζουν... με ψεκαστικά

Χθες, εξάλλου, όπως μας ενημέρωσαν, αμπελουργός στη Φοινικιά χρησιμοποιούσε το ψεκαστικό του μηχάνημα για να ποτίσει το μη ποτιστικό αμπέλι του, μη έχοντας άλλο τρόπο ελαχιστοποίησης των συνεπειών της ανομβρίας και του καύσωνα. «Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να γλιτώσουν τα σταφύλια τους», μας είπε ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης, που προχθές μας υποδέχτηκε στο κτήμα του στη Φοινικιά και μας έδειξε τις ζημιές των αμπελιών. «Φανταστείτε ότι σήμερα (σ.σ. χθες) παραγωγός είχε βαρέλια με νερό πάνω στο αυτοκίνητό του και πότιζε με το ψεκαστικό τις κουρμούλες του»...

Στο μεταξύ, από σήμερα Τετάρτη δροσίζει ο καιρός. Και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να φανούν σε όλο τους το μέγεθος οι πληγές που άνοιξε ο καύσωνας στην παραγωγή των σταφυλιών.

Όπως γράψαμε ήδη, κατά την άποψη του πρώην ερευνητή Αμπέλου Βαγγέλη Βαρδάκη, ο κόσμος δεν πρέπει να βιαστεί να κάνει αναγγελία ζημιών. Ας περιμένει πρώτα την εξέλιξη του φαινομένου. Πάντως, ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο τα μη ποτιστικά αμπέλια όσο και οι μη ποτιστικές ελιές σχεδόν θα ξεραθούν.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News