default-image

Γεμάτα τα ξενοδοχεία... άδειες οι ταβέρνες και τα μπαρ

Κρήτη
Γεμάτα τα ξενοδοχεία... άδειες οι ταβέρνες και τα μπαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάϊος και ο Ιούνιος μπορεί να έχουν πάει καλά για τους ξενοδόχους της Ιεράπετρας, που συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες πληρότητες στις μονάδες τους, τελείως αντίστροφη ωστόσο είναι η εικόνα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις πιτσαρίες και τα μπάρ, που συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες  απώλειες στους τζίρους όλων των παραξενοδοχιακών επιχειρήσεων.

«Η ποιότητα  και η οικονομική κατάσταση των ξένων επισκεπτών στην αρχή της τρέχουσας τουριστικής σαιζόν στην Ιεράπετρα, δεν είναι εκείνη που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ποιοτικού τουρισμού που είχαμε,  επέλεξε φέτος να πάει Ισπανία, ενώ σε εμάς ήρθαν πολλοί από εκείνους που πήγαιναν Τουρκία και ξόδευαν πολύ λιγότερα χρήματα.

Οι ξένοι επισκέπτες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία και προσπαθούν να περάσουν ίσα-ίσα με τα χρήματα που έχουν προπληρώσει για να έχουν υπηρεσίες all inclusive, η ακόμη και υπηρεσίες με  ημιδιατροφή», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Οι ξένοι επισκέπτες όταν εμφανίζονται δειλά - δειλά στην  γεραπετρίτικη αγορά, είναι πάρα πολύ σφιχτοί, και κάνουν ατελείωτα παζάρια, ζητώντας «σκόντο» σε οτιδήποτε αγοράζουν, ακόμα και στα μικροπράγματα.

«Εκτός από το ότι είναι σφιχτοί στις αγορές τους, είναι και ανασφαλείς. Τους απασχολεί το προσφυγικό ζήτημα που έχουμε στη χώρα μας, και έτσι ο μέσος Ευρωπαίος επισκέπτης προτιμά τον κλειστό και προστατευμένο χώρο του ξενοδοχείου του, γιατί του παρέχει ασφάλεια, οικονομία, καλό σέρβις και άριστες υπηρεσίες. Ακόμα και οι επισκέπτες του υψηλότερου επιπέδου που έχουν χρήματα να ξοδέψουν, προτιμούν πλέον τη σιγουριά του ξενοδοχείου», προσθέτει ο κ Βαρδάκης.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των αμέτρητων υποχρεώσεων και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

«Την ώρα που κάνουμε μάχη να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας, βλέπουμε ότι οι δυο πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου, έχουν περάσει χωρίς να έχουμε καταφέρει τίποτα.

Ο τζίρος μας σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια, έχει πέσει 50% κάτω. Στα μαγαζιά της εστίασης, βλέπουμε σπάνια ξένους επισκέπτες και όταν κάποιος τύχει να  κάτσει για φαγητό, παραγγέλνει ελάχιστα πράγματα μετρώντας  και το τελευταίο δεκάλεπτο.

Οι ντόπιοι από την άλλη, δεν ξοδεύουν πια στις εξόδους τους, γιατί σκέφτονται τη φοροεπιδρομή του κράτους και μας έχουν απομείνει μόνο τα Σαββατοκύριακα που ψιλοδουλεύουμε με τους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν οικονομική άνεση και έρχονται στην Ιεράπετρα από όλη την Κρήτη», είπε στο neakriti.gr, ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας κ Σπύρος Ζαφειράκης.

Πτωτικά σε σχέση με πέρυσι κινούνται και οι πιτσαρίες της Ιεράπετρας, ωστόσο και σε αυτές  σε σχέση με πέρυσι,  η πτώση του τζίρου  τους είναι γύρω στο 15% κάτω.

«Όλες οι πιτσαρίες δουλεύουν λιγότερο από πέρυσι. Το Μάϊο και τον Ιούνιο από τα στατιστικά που κρατώ στο δικό μου μαγαζί, ξέρω ότι, έχω μια πτώση του τζίρου μου γύρω στο 15% κάτω.

Οι ξένοι επισκέπτες δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία τους, γιατί πιστεύω ότι και εκείνοι περνούν τη δική τους κρίση και προσπαθούν με ελάχιστα χρήματα να περάσουν τις διακοπές τους όσο πιο οικονομικά γίνεται. Κλεισμένοι στα σπίτια τους παραμένουν και οι ντόπιοι που έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ τις εξόδους τους, λόγω της υπερφορολόγησης που έχει ψαλιδίσει τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό», είπε ο ιδιοκτήτης πιτσαρίας κ Γιάννης Χρυσοφάκης.

Οι Γερμανοί πάνε καλά

Οι  αφίξεις που έχουν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας από τη Γερμανική αγορά είναι αναπάντεχα περισσότερες από πέρυσι.

«Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας εφέτος. Οι Ρώσοι είναι σαφώς περισσότεροι από πέρυσι, όχι όμως στο βαθμό που θα θέλαμε. Η κίνηση πάντως από τη Ρωσία είναι η αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν την τουριστική αγορά. Οι Ρώσοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στην Τουρκία  και έρχονται στην Κρήτη, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πιο ακριβός προορισμός από την Τουρκία. Οι Γάλλοι είναι σχετικά λιγότεροι εφέτος λόγω του Euro 2016 που τους κράτησε στη χώρα τους, αλλά και λόγω της τρομοκρατίας. Καλά πάνε οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Σλοβάκοι, αλλά και οι Σκανδιναβοί, που επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News