Οικονομία

Δέκα ημέρες απέμειναν για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε δέκα ημέρες εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την  υποβολή δηλώσεων Ε1, ωστόσο εξαιτίας του ότι απομένει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που ακόμη δεν έχει υποβάλει τη δήλωσή του, είναι ορατό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Συγκεκριμένα,  η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου, αλλά από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις οι 3.361.281 δηλώσεις, από τις τουλάχιστον 6.001.433 που αναμένονται συνολικά για φέτος.

Τυπικά λοιπόν απομένουν μόλις 10 μέρες για να υποβληθούν περί τα 2,6 εκατ. δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υποβληθούν και δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων γεγονός που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του Taxisnet.

Έτσι, παρότι επισήμως το υπουργείο αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης, επειδή πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και προκειμένου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, είναι πολύ πιθανό να δοθεί μια μικρή παράταση.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, είναι να μείνει ανοικτό το Taxisnet για να προλάβουν να υποβάλλουν δηλώσεις Ε1 τα νοικοκυριά, όχι μόνο την Παρασκευή 1η Ιουλίου, αλλά και το Σαββατοκύριακο και ως τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, ή ακόμα και μέχρι τις 9 ή 10 Ιουλίου.

 Όλες οι ημερομηνίες αυτές φαντάζουν πιθανές, αφού ούτως ή άλλως τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 27 Ιουλίου.

Σχόλια