Οικονομία

Πιο αυστηρή η ρύθμιση των 100 δόσεων

Αυστηροποιούνται από τον Ιούλιο οι όροι για την παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής εφόσον καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά, καθώς επίσης και οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα βεβαιωθεί από δω και στο εξής.

Η μόνη εναλλακτική διέξοδος που έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι να εντάξουν τη νέα οφειλή προς το Δημόσιο -πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και εν μέρει- στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο.

 Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν χάνεται, όμως οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση».

Τρύφων Αλεξιάδης: «Μη χάσετε τη ρύθμιση»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, να σπεύσουν στην εφορία είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του λογιστή τους καλεί τους φορολογουμένους που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Πάτρα, ο κ. Αλεξιάδης είπε για τους πολίτες που έχουν χάσει αυτή τη ρύθμιση, λόγω προβλημάτων, «ότι μπορούν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον λογιστή τους, να πάνε και να τακτοποιήσουν το θέμα, ώστε να μη χάσουν τη ρύθμιση». «Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «υπάρχει η ρύθμιση των 12 και των 24 δόσεων».

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι πολίτες και να δηλώσουν τον έναν και ακατάσχετο λογαριασμό, μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα, είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συνδικαιούχοι, αφού -όπως τόνισε- είναι λάθος να χάνουν χρήματα, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Σημειώνεται πως εάν δεν δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό, τότε κινδυνεύουν με την αυτόματη κατάσχεση των ποσών που βρίσκονται σε αυτόν.

Σχόλια