default-image

"Να σταματήσουν τα ψέματα για τις απολύσεις"

Οικονομία
"Να σταματήσουν τα ψέματα για τις απολύσεις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ψέματα για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να σταματήσουν, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και «δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται και θα κορυφωθούν.

Τα ψέματα και τα κροκοδείλια δάκρυα τελείωσαν». Ζητάει δε από την κυβέρνηση «να δηλώσει ανοιχτά ποιος είναι ο σκοπός των σχεδιαζόμενων παράλληλων παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις, στην απεργία και στον συνδικαλιστικό νόμο», καθώς και «ποιες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις σκοπεύουν να εξυπηρετηθούν ή ποιες επενδύσεις με την εγγύηση τριτοκοσμικών όρων εργασίας περιμένουν να γίνουν σε αντάλλαγμα της περαιτέρω μείωσης του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων».

«Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει πολύ καλά τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ ότι ακόμα και το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν εφαρμόζεται και ότι το κράτος περιορίζεται στον ρόλο απλού θεατή της κλιμακούμενης ανομίας, με συστάσεις στους εργαζόμενους για προσφυγή στα δικαστήρια, όταν επί μήνες μένουν απλήρωτοι και απολύονται χωρίς αποζημίωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνοντας, ότι σε σχέση με το προδικαστικό ερώτημα που έχει υποβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία της τελικής έγκρισης ή απόρριψης αιτήματος ομαδικών απολύσεων από τον Υπουργό Εργασίας, η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής, καθώς στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προτάσεις του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου, η ΓΣΕΕ τονίζει, επίσης:

«Τα συγκριτικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη, τα οποία έχει επιβεβαιώσει με εκθέσεις του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), αλλά και η αξιολόγηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, έχουν καταδείξει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. Στη βάση των συμπερασμάτων αυτών, και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν, από κοινού με τη ΓΣΕΕ, το 2014 στη Συμφωνία της Γενεύης, ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), όπως τροποποιήθηκε προσφάτως. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα για την θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΑΣΕ και συμφώνησαν πως το Γραφείο θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News