default-image

Δραματική μείωση 80% στην παραγωγή ελαιολάδου

Κρήτη
Δραματική μείωση 80% στην παραγωγή ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά μειωμένη σε ποσοστό 80% αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου λόγω αφορίας, προβληματικής καρπόδεσης καρπόπτωσης και σχινοκαρπίας, στην περιφέρεια της Ιεράπετρας,

Η χρονιά αναμενόταν ότι θα ήταν από τις καλύτερες σε παραγωγή ελαιολάδου, δοθέντος ότι η προηγούμενη ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων 20 χρόνων.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν στην αρχή  του 2016,  η ανομβρία του Φλεβάρη του Μάρτη και του Απρίλη, οι υψηλές θερμοκρασίες, η μεταφορά της Αφρικάνικης σκόνης και οι όψιμες ανοιξιάτικες μπόρες που παρέσυραν τη γύρη από τους ανθούς της ελιάς, δεν επέτρεψαν να γίνει σωστά η γονιμοποίηση, για  να  καρποδέσουν οι ανθοί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Την αφορία, την καθυστερημένη ανθοφορία στις όψιμες περιοχές,  και την προβληματική καρπόδεση,  η τη σχινοκαρπία, ακολούθησε η καρπόπτωση που ήρθε να ισοπεδώσει κάθε ελπίδα των παραγωγών ελαιολάδου της Ιεράπετρας.

«Στον κάμπο της Ιεράπετρας από τη Βαϊνιά, το Κεντρί, την περίμετρο της πόλης, τη Γρα Λυγιά, το Φράγμα, τον Ξερόκαμπο και τους Καλογέρους, οι ελιές παρουσιάζουν κάποια καλύτερη εικόνα,  σε σχέση με τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τα ποτιστικά λιόφυτα έχουν κάποιο καρπό,  αλλά τα άνυδρα είναι σκέτη καταστροφή», μας είπε ο κ Γιάννης Μαστοράκης, που εργάζεται σε συνεργείο δακοκτονίας.

Στις Μάλλες που αποτελούν την πιο όψιμη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας,  η καρπόδεση δεν είναι καθόλου καλή.

«Στο χωριό μας έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η ζημιά στο εισόδημα μας αγγίζει κατά τόπους και το 60%. Αναμένουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λαδιού, αν και λογικά αυτή θα έπρεπε να είναι χρονιά βεντέμας. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τους ελαιοπαραγωγούς που πληρώνουν την ασφάλεια τους στον ΕΛΓΑ και περιμένουν κάποια αποζημίωση όταν το εισόδημα τους καταστρέφεται», μας είπε από τις Μάλλες ο κ Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

Στην ημιορεινή περιοχή της Καλαμαύκας το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Είμαι 82 χρονών και αυτό που συμβαίνει φέτος στους ελαιώνες της Καλαμαύκας δεν το έχω ξαναδεί. Περιμέναμε βεντέμα και βλέπουμε ότι πάνω στα δέντρα μας έχουν δέσει ελάχιστες ελιές. Δεν την έχω ξανασυναντήσει τέτοια καταστροφή. Οι ελαιοπαραγωγοί φέτος στα χωριά μας δεν θα βγάλουν λάδι ούτε για τη σαλάτα», μας είπε ο κ Στράτος Μπιλανάκης από την Καλαμαύκα.

Η ίδια εικόνα της καταστροφής και από τα ανατολικά της Ιεράπετρας

«Στην τοπικά κοινότητα του Άη Γιάννη, η ζημιά συνολικά φτάνει στο 80%. Τα κλαδεμένα δέντρα που άνθισαν νωρίτερα έχουν μερικές ελιές. Εκείνα από τα οποία φέτο περιμέναμε βεντέμα και άνθισαν λίγο αργότερα, δεν έχουν καμία ελιά . Είναι σκέτη απογοήτευση. Μόνο όσοι έχουν λιόφυτα στην παραλιακή ζώνη έχουν κάποιες λίγες ελιές. Η ορεινή και η ημιορεινή περιοχή του χωριού μας είναι για κλάματα», μας πληροφορεί ο κ Μανόλης Λαθουράκης.

Λίγο πιο βόρεια και ανατολικά στην τοπική κοινότητα Ορεινού όπου οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες η ζημιά είναι κοντά στο 50%.

«Η χρονιά δεν εξελίσσεται ομαλά για τους ελαιοπαραγωγούς. Περιμέναμε μεγάλη παραγωγή λαδιού αλλά διαψευστήκαμε. Οι πρώιμες ανθοφορίες κάτι έχουν κάνει, αλλά οι όψιμες δεν έχουν δέσει καρπούς  γιατί άργησαν να ανθίσουν. Η υψηλή θερμοκρασία της άνοιξης, η λειψυδρία και η σκόνη μας έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά στην παραγωγή λαδιού. Η παραγωγοί μας θα έχουν 50% μείωση στο εισόδημα τους», εκτιμά ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορεινού κ Μανόλης Παπαδάκης.

Στο βόρειο τμήμα του Δήμου της Ιεράπετρας και ειδικά στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό , που πρωταγωνιστούν για πολλές δεκαετίες στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, αναμένεται δραματικά μειωμένη παραγωγή λαδιού.

«Στην περιοχή μας η καταστροφή αγγίζει το 80% της παραγωγής. Περιμέναμε μετά από μια κακή χρονιά ότι τούτη θα ισοσκέλιζε τις απώλειες που καταγράφηκαν πέρυσι. Η ανομβρία, η ζέστη και η  αφρικάνικη σκόνη,  συνετέλεσαν στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων του χωριού μας που ζούν κατά βάση από το λάδι. Είχαμε προβληματική καρπόδεση, σχινοκαρπία και καρπόπτωση για το λόγο αυτό ζητάμε να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που πληρώνουμε κανονικά και αδιαμαρτύρητα», πρόσθεσε ο κ Γιώργος Φαφουτάκης, ελαιοπαραγωγός από το Κάτω Χωριό.

Καταγραφή της ζημιάς και αποζημιώσεις ζητά το ΚΚΕ

Για τις διαφαινόμενες ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές της Κρήτης λόγω προβληματικής καρπόδεσης της ελιάς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, Δέσπω Μναωλάκου και Σταύρος Τάσσος, κατέθεσαν  σχετική ερώτηση  στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Φέτος, σε αρκετές περιοχές του νησιού, η καρπόδεση της ελιάς είναι προβληματική λόγω εκτεταμένης ανομβρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και άλλων κλιματικών αλλαγών, όπως ο λίβας και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που ξεπλένουν τη γύρη.

Μάλιστα, ο φετινός χειμώνας στην Κρήτη, κατά τόπους, είχε 70% λιγότερες βροχοπτώσεις από τον περσινό, και 50% σε σχέση με την τελευταία δεκαετία. Η άστοχη καρπόδεση οδηγεί σε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ελιάς, οι οποίες κατά τόπους αγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής, όπως στον Δήμο Βιάννου και στην Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ρεθύμνου, τα ορεινά των Χανίων (Τσουνάτη) αλλά και σε αρκετές περιοχές στα πεδινά των δήμων Κίσσαμου, Πλατανία και Αποκόρωνα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις τοπικών γεωπόνων και παραγωγών, ένα ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι τα αποθέματα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτω από την συνδυασμένη ανομβρία και αυξημένη ζήτηση άρδευσης.

Άλλοι παράγοντες που θα επιδράσουν την εξέλιξη της παραγωγής, μετά το στάδιο της καρπόδεσης, είναι ο δάκος, με την σκανδαλώδη πολιτική της αντιμετώπισής του, οι πυρινοτρίτης, ρυχίτης, κ.ά.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την «προστασία» του μικρομεσαίου αγρότη από φυσικές καταστροφές δε θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την στρατηγική της.

Ο ΕΛΓΑ παραμένει αποψιλωμένος από προσωπικό, κάτι που καθιστά αδύνατη την άμεση καταγραφή ζημιών στα ελαιόδεντρα, καθυστερεί τις αποζημιώσεις, οι οποίες κι αυτές είναι μειωμένες, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, μια γκάμα καταστροφών δεν δικαιολογούν αποζημίωση, όπως η αστοχία καρπόδεσης.

Βέβαια, ο ίδιος ο διακηρυγμένος στόχος του ΕΛΓΑ δεν είναι η αποζημίωση του απολεσθέντος εισοδήματος του μικρομεσαίου αγρότη, αφού λειτουργεί ανταποδοτικά, βάσει των αποδιδόμενων εισφορών. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του μικρομεσαίου αγρότη, αλλά αποτελεί κρατικό μηχανισμό σκληρού χαρατσώματος».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

1) Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές που οφείλονται στην άστοχη καρπόδεση της ελιάς και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί.

2) Ο ΕΛΓΑ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, ως αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός, χρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό, στελεχωμένος με επαρκές σε αριθμό και σε ειδικότητες προσωπικό, με αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να αποζημιώνει το 100% των ζημιών, για οποιοδήποτε ποσοστό καταστροφής της παραγωγής στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και στις υποδομές, για οποιοδήποτε είδος καταστροφής από αστάθμητο εξωτερικό, καιρικό ή άλλο, άμεσο ή έμμεσο παράγοντα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News