default-image

Έχει κατατεθεί μόλις το 1/4 των φορολογικών δηλώσεων

Οικονομία
Έχει κατατεθεί μόλις το 1/4 των φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων και στην Κρήτη, παρά το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου. Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης προαναγγέλλει την ανάγκη παράτασης, αφού - όπως λέει - μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 1/4 των φορολογικών δηλώσεων του νομού Ηρακλείου...

Η απροθυμία των φορολογουμένων να προσέλθουν εγκαίρως στα γραφεία των λογιστών τους δημιουργεί πρόβλημα: Υπάρχουν φόβοι πως όλη η δουλειά θα μαζευτεί το τελευταίο δεκαήμερο, καθιστώντας δύσκολη ως αδύνατη την υπεύθυνη διεκπεραίωση. Γιατί, όμως, οι φορολογούμενοι δε θέλουν να κάνουν τη δήλωσή τους να ξεμπερδεύουν;

Ο κ. Μπαριτάκης αποδίδει τη στάση τους αυτή κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους. Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και το αρνητικό περιβάλλον μετράνε, όπως εξηγεί. Ο ίδιος, ωστόσο, τους καλεί να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού έτσι κι αλλιώς... να τη γλιτώσουν δεν υπάρχει περίπτωση!

Οι φορολογούμενοι που μετά την εκκαθάριση θα κληθούν να πληρώσουν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σε τρεις προκαθορισμένες δόσεις, με λήξη τις 29 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου και τις 30 Νοεμβρίου. Όσο αργά και να καταθέσει κάποιος τη δήλωσή του, πάλι στις 29 Ιουλίου θα χρειαστεί να πληρώσει την 1η δόση.

Χαρακτηριστικό της απροθυμίας των Ηρακλειωτών να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι το γεγονός πως μόλις 1 στους 4 έχει προσέλθει στο γραφείο του λογιστή του λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Από το σύνολο των 200.000 φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν στο νομό Ηρακλείου, μέχρι χθες - κατά τον κ. Μπαριτάκη - είχαν κατατεθεί μόνο γύρω στις 50.000. Το μόνο καλό είναι ότι μέχρι σήμερα το TAXISnet λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησαν με την 30ήμερη κινητοποίηση των φοροτεχνικών, που διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό. Επί ένα μήνα που διήρκεσε η αποχή είχε υποβληθεί μόλις το 2% σε παγκρήτιο και το 5% σε πανελλαδικό επίπεδο επί του συνόλου των δηλώσεων που έπρεπε να κατατεθούν.  

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News