Οικονομία

Θα τα πούνε στα δικαστήρια, κυβέρνηση-φοροτεχνικοί

Τριάντα μέρες απήχαν πανελλαδικά από τα καθήκοντά τους οι φοροτεχνικοί διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Επί ένα μήνα που διήρκεσε η αποχή είχε υποβληθεί μόλις το 2% σε παγκρήτιο και το 5% σε πανελλαδικό επίπεδο επί του συνόλου των δηλώσεων που έπρεπε να κατατεθούν. Η επιτυχημένη κινητοποίηση των φοροτεχνικών δεν ταρακούνησε την κυβέρνηση, που πέρασε το πολυνομοσχέδιο.

Βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου αυτού, διπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των φοροτεχνικών με ένα μέσο εισόδημα. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, «παλέψαμε και παλεύουμε για να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 26,95% επί του ακαθάριστου εισοδήματος στις ασφαλιστικές εισφορές. Αν εφαρμοστεί, σημαίνει πως κάθε συνάδελφος με ένα μέσο εισόδημα της τάξεως των 25.000 ευρώ ετησίως θα κληθεί να πληρώνει διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα χωρίς καμία ανταπόδοση κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, από εκεί που πλήρωνε 4.500 ευρώ, θα κληθεί να πληρώνει 10.000 ευρώ».

Οι φοροτεχνικοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, γι' αυτό και έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά. Η Ομοσπονδία τους έχει έρθει σε επαφή με μια ομάδα δικηγόρων των Αθηνών και μόλις σταματήσει η αποχή τους πρόκειται να κατατεθεί αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

Σχόλια