default-image

Επιχειρησιακή σύμβαση έριξε τον κατώτατο μισθό στα 500 €

Οικονομία
Επιχειρησιακή σύμβαση έριξε τον κατώτατο μισθό στα 500 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φωτιά" στα εργασιακά δικαιώματα βάζει διετής επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση «σπάνε» τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, παρά τη σχετική απαγόρευση της ισχύουσας νομοθεσίας, δημιουργώντας κακό προηγούμενο.

Η υπογραφή της σύμβασης προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας που τη χαρακτηρίζει «παράτυπη και παράνομη» και διευκρινίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους, αναφέρει το υπουργείο, δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. «Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», αναφέρεται.

Καλεί, δε, όλους τους εργοδότες στο χώρο του τουρισμού «να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«1. Η αναφορά σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση η οποία κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι παράτυπη και παράνομη καθώς με το Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών και το οποίο ισχύει από 01.04.2013.

Συνεπώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

2. Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί.

3. Καλούνται όλοι οι εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες».

Τι προβλέπει η σύμβαση

Με βάση τη σύμβαση, την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και ένωση προσώπων των εργαζομένων, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχή - ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο, αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας».

Οι παραπάνω αμοιβές είναι χαμηλότερες ακόμη και από τα κατώτατα όρια που ισχύουν, με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Α38/28-2-2012, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών όπως έχουν καθοριστεί και είναι στα 510,95 ευρώ ο μισθός και στα 22,83 ευρώ το ημερομίσθιο.

Παρέμβαση και από την ΓΣΕΕ

Την παρέμβαση του υπουργείου για τη μη εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης της εταιρείας «ΤΟΞΕ Α.Ε.» και την ένταση των ελέγχων, είχε ζητήσει νωρίτερα η ΓΣΕΕ στιγματίζοντας τη σύσταση ενώσεων προσώπων (τα λεγόμενα «κίτρινα σωματεία») και τη σύμπραξή τους για τη σύναψη συμβάσεων με δυσμενείς όρους για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το «παράδοξο» δεν είναι η αντεργατική συμπεριφορά της εταιρείας, αλλά το γεγονός ότι η σύμβαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News