default-image

Οργή κτηνοτρόφων - Έμειναν χωρίς "δικαιώματα"

Κρήτη
Οργή κτηνοτρόφων - Έμειναν χωρίς "δικαιώματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι όπως καταγγέλλει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων. Οργή , αγανάκτιση και προβληματισμός καθώς όπως πάντα ισχυρίζονται, κανένας  κτηνοτρόφος δεν να μπορεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του το έτος 2016.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

"Σαν να μην έφτανα τα προβλήματα που έχουν ήδη οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τις εις βάρος τους αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό, και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, ήρθε και το πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2016 που ξεκίνησε πριν από  λίγες μέρες.

Οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί κατά την προσέλευση τους στους κατά τόπους πιστοποιημένους φορείς ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης βρέθηκαν μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις.

Τα επιλέξιμα βοσκοτόπια για το 2015 αλλά και γεωργικές εκτάσεις βάσει των οποίων έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων έχουν ΜΕΙΩΘΕΙ στο έτος 2016 σε ποσοστό από 20% έως και 50%, με αποτέλεσμα ουδείς κτηνοτρόφος να μπορεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του το έτος 2016.

Παράλληλα με το γεγονός αυτό, κτηνοτρόφοι που ενοικίαζαν ή τους είχαν παραχωρηθεί εκτάσεις κοινοτικών  βοσκοτόπων  τους οποίους διατηρούσαν και είχαν δηλώσει στο σύστημα ΟΣΔΕ χωρίς αλλαγές για τα έτη 2013-2014, πληρώθηκαν κανονικά την Ενιαία ενίσχυση των ετών 2013-2014 και την 1η δόση της ενιαίας του 2015 που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την πληρωμή του 10% του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης δεν πληρώθηκαν, λόγω συμψηφισμών προηγούμενων ετών.

"Ευθύνη της κυβέρνησης"

  Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι άλλαξε το χαρτογραφικό υπόβαθρο για τα έτη 2013-2014 με αποτέλεσμα να μην τους φτάνει η έκταση για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση καθότι η κατανομή είχε γίνει από τους Δήμους με βάση τα ποσοστά των επιλέξιμων εκτάσεων των ενοτήτων. Η ευθύνη γι' αυτό το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ η οποία μέσα από την νέα ΚΑΠ έχει ως στόχο την πλήρη φτωχοποίηση μας και την χρεωκοπία μας, από την οποία θα ωφεληθούν οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι τροφίμων.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων μαζί με άλλους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Κρήτης ανέδειξε τα παραπάνω ζητήματα σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο και με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Βρέντζου Θεανώ όπου και αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ζητάμε αλλαγή του νόμου επιλεξιμότητας βοσκότοπων και επαναφορά της επιλεξιμότητας που ίσχυε μέχρι το 2012.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News