Οικονομία

Εκτός επιδοτήσεων 250 χιλ. στρέμματα στην Κρήτη

Πάνω από 250.000 εκτιμάται ότι είναι τα στρέμματα κυρίως των βοσκοτόπων στην Κρήτη, που κόπηκαν από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων, επειδή με αυτόν τον τρόπο θεώρησε η κυβέρνηση ότι θα βάλει... τάξη στο ΟΣΔΕ και θα μοιράσει δικαιότερα τα δικαιώματα στους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο και με τα πρωτόγνωρα προβλήματα δίνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι στιγμής, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, και με την τελική προθεσμία να λήγει στις 15 Ιουνίου.

144.470 στρέμματα έχουν χάσει την επιλεξιμότητά τους και άρα δεν επιδοτούνται, μόνο σε επίπεδο περιφέρειας της ΕΑΣΗ. Τι θα γίνει με τα θέματα αυτά; Θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση; Γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμα η Περιφέρεια Κρήτης να κλείσει αυτό το ραντεβού με τον Βαγγέλη Αποστόλου; Ερωτήματα- "φωτιά", που φρόντισε να διερευνήσει χθες η "Νέα Κρήτη", βάζοντας "το μαχαίρι στο κόκκαλο", σε επισκέψεις στα γραφεία της ΕΑΣΗ και της ΟΑΣΝΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Δουλεύουν ασταμάτητα

Ο νέος προϊστάμενος του Τμήματος Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Ηρακλείου Δημήτρης Φιλιππάκης ξεκαθαρίζει προς τη "Νέα Κρήτη" ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο επείγουν οι ενεργοποιήσεις και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων και να μην είναι απαιτητικοί όταν πρόκειται για κατάθεση δικαιολογητικών είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ, αφού σε αυτό το θέμα η προθεσμία λήγει το Σεπτέμβριο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο και δεν έχει λυθεί, είναι αυτό με τα βοσκοτόπια. Εμείς το αναδείξαμε πρώτοι.

Το μεταφέραμε μέσω των κτηνοτρόφων και στους υπόλοιπους φορείς. Δε βλέπω λύση άμεση. Ίσως να έχουμε λύση όταν τα μοιραστούν, αργότερα, τα δημοτικά βοσκοτόπια», λέει ο Δημήτρης Φιλιππάκης.

Για να δικαιωθούν όμως οι κτηνοτρόφοι, προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, όπως εξηγεί. «Είσαι κτηνοτρόφος; Έρχεσαι. Ολοκληρώνεις την αίτησή σου με τα ιδιωτικά βοσκοτόπια. Αφού λοιπόν κλείσει το σύστημα που λέει "αυτά είναι τα ιδιωτικά βοσκοτόπια", έρχεται η Περιφέρεια και μοιράζει τα διαθέσιμα βοσκοτόπια για όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν έρχεται ξαφνικά το κράτος, όπως έγινε στην Ένωση Ηρακλείου, και σου λέει ότι σου αφαιρεί 150.000 στρέμματα και σου λέει να μοιράσεις τα διαθέσιμα, όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργείται»...

Στο μεταξύ, με βάση τη νέα ΚΑΠ, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς, απαγορεύεται να δηλωθούν εκτάσεις βοσκοτόπων από παραγωγούς της Κρήτης σε άλλες περιφέρειες.

Αγώνας δρόμου

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιδοτήσεων της ΕΑΣΗ δηλώνει αισιόδοξος ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τις 15 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία.

«Εμείς έχουμε κάποια συσσωρευμένη προσέλευση τις τελευταίες μέρες. Αλλά το πρόβλημα το δημιουργούν οι μεταβιβάσεις.

Δηλαδή εδώ θέλει να έχεις ένα συμβόλαιο. Να βρεις ποιος είναι ο κληρονόμος. Αν θα τα μεταβιβάσει στα παιδιά ή στα εγγόνια του κ.λπ. Αλλά κάνουμε ένα κάλεσμα του κόσμου, να μη ρισκάρει την ημερομηνία της 15ης Ιουνίου. Και αναφέρομαι στις ενεργοποιήσεις, αλλά πολύ περισσότερο στις μεταβιβάσεις, γιατί στις μεταβιβάσεις ποτέ δε δίνουν καμία παράταση».

Στο μεταξύ, είναι εκατοντάδες οι παραγωγοί εκείνοι που κόβονται για δύο-τρία ευρώ, επειδή δε συμπλήρωσαν τα 250 ευρώ ως κατώτερο ύψος δικαιωμάτων που απαιτείται για να ενεργοποιήσουν.

Υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλοι παραγωγοί, που χάνουν τα δικαιώματά τους επειδή δεν έχουν συμπληρώσει τα 4 στρέμματα της επιλέξιμης γης τους.

«Και στις δύο κατηγορίες, τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αφού δε δίνεται κανένα δικαίωμα ούτε καν για συζήτηση», επισημαίνει ο κ. Φιλιππάκης.

Όπως είναι αυτονόητο, χάνονται συνολικά απ' όλους τους κομμένους παραγωγούς χιλιάδες ευρώ, που πάνε στο Εθνικό Απόθεμα. Από 'κει - θεωρητικά - δίνονται στους νέους αγρότες, στους νεοεισερχόμενους αγρότες και στους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Βέβαια, σε ό,τι αφορά την αξία των δικαιωμάτων, πλέον στις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές κ.λπ.) από 250 ευρώ που ήταν κατά στρέμμα, τώρα δεν υπερβαίνει τα 65 ευρώ το στρέμμα...

Θέμα... Αποστόλου - Κλειστές πόρτες για τους Κρητικούς

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κρατάει πλέον, για τους Κρητικούς αγροτοσυνδικαλιστές, κλειστές τις πόρτες του γραφείου του.

«Εγώ απ' όταν πήγαμε στην Αθήνα και έγιναν τα επεισόδια έξω από το υπουργείο, με τον κ. Αποστόλου δεν έχω ξαναμιλήσει. Δε μου απαντάει καν στο τηλέφωνο. Από 'κει και πέρα, το ραντεβού πρέπει να γίνει. Έχει μπει μπροστά η Περιφέρεια. Και πρέπει να το κάνει»...

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία έχει κρούσει από το 2013 τον κώδωνα του κινδύνου για τους βοσκοτόπους.

«Είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι τα 17 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων σε όλη την Ελλάδα θα γίνονταν 24 εκατομμύρια. Και δε θα έχουμε θέμα. Και αυτές τις διαβεβαιώσεις παίρναμε και από τον κ. Αποστόλου»...

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ραντεβού με τον κ. Αποστόλου, έχει διαφορετική άποψη ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και στέλεχος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος.

«Όποιοι λένε ότι ο υπουργός δε δέχεται τους Κρητικούς, λένε ψέματα. Ο κ. Αποστόλου έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του στους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης. Όποιοι τα λένε αυτά παίζουν κάποια παιχνίδια. Απλά, η προσπάθεια που γίνεται είναι στο ραντεβού αυτό να μετέχουν αιρετοί και να είναι και οι βουλευτές της Κρήτης», υποστηρίζει ο κ. Σμπώκος.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια