default-image

Διαγράφουν τους φοιτητές των ΙΕΚ από τον ΟΑΕΔ

Οικονομία
Διαγράφουν τους φοιτητές των ΙΕΚ από τον ΟΑΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο, βουλευτές ζητούν να μην διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι άνεργοι που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, όσοι είναι φοιτητές δεν μπορούν να εγγραφούν ή να θεωρηθούν ως άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού, εκτός και αν πριν ή κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχουν αποδεδειγμένα εργαστεί και απολυθεί. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους φοιτητές των ΙΕΚ. Με αυτό το σκεπτικό το Υπουργείο προχωρά σε εκκαθάριση του μητρώου, με σκοπό να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στη χώρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαγραφή τους από τα μητρώα πέρα από το ηθικό κομμάτι εμπεριέχει και την κατάργηση των δικαιωμάτων που φέρουν με την ιδιότητα αυτή.

Οι αντιδράσεις μέσω ερώτησης, έρχονται από Βουλευτές του ΚΚΕ και συγκεκριμένα από τους Χ. Κατσώτη, Σ. Βαρδαλή, Ν. Καραθανασόπουλο, Γ. Λαμπρούλη και τον Ηρακλειώτη Μανώλη Συντυχάκη.

Συγκεκριμένα στην σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό, αναφέρεται:

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκκαθαρίζει τα μητρώα των ανέργων από ανθρώπους που αποφασίζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας να φοιτήσουν σε κάποιο ΙΕΚ.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του ΟΑΕΔ, το οποίο υπογράφει η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Θ. Μακρή, «οι φοιτητές και σπουδαστές δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να γραφτούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ […]», εκτός κι αν πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποδεδειγμένα εργάζονταν και στη συνέχεια «περιήλθαν σε κατάσταση ανεργίας». Συγκεκριμένα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, προβλέπει, ότι «δεν μπορούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ακόμα και αν θεωρηθεί ότι είναι διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας, να θεωρούν δελτίο ανεργίας τους ή να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων και να διεκδικήσουν επιδότηση ανεργίας, κατ' εφαρμογή του ν. 1545/85».

Είναι αντιληπτό, ότι στις σημερινές συγκυρίες, που η ανεργία πολλαπλασιάζεται, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, πολλοί φοιτητές και σπουδαστές είναι αναγκασμένοι ακόμη κι αν δεν εργάζονταν πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών να βγουν στην αγορά εργασίας, ώστε να υποστηρίξουν τις σπουδές τους. Αυτό ισχύει και για όσους επιλέγουν να φοιτήσουν και σε ΙΕΚ, αρκετοί από τους οποίους είναι μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι με οικογένεια και παιδιά, μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι διαγράφονται από τα μητρώα των ανέργων και αναγκάζονται ακόμη και να επιστρέψουν επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν ως άνεργοι για την περίοδο που ταυτόχρονα σπούδαζαν σε κάποιο ΙΕΚ. Υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων σπουδαστών ΙΕΚ, οι οποίοι κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας, αξιοποιώντας τα μόρια της ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει και απειλούνται με απόλυση, καθώς ακυρώνονται ή μειώνονται τα μόρια αυτά.  

Η φοίτηση στο ΙΕΚ για πολλούς ανέργους δεν είναι παρά μια επιπλέον προσπάθεια στη μάχη που δίνουν να εξασφαλίσουν πρόσθετα προσόντα για ένα μεροκάματο.

Είναι προφανές, πως η τακτική αυτή έχει στόχο να περικόψει ακόμα και τις κουτσουρεμένες παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι και παράλληλα να μειωθεί πλασματικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων. Η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί και «ανθρωποφαγία» μεταξύ των ανέργων, στρέφοντας εκείνους τους σπουδαστές που δεν έχουν δελτίο του ΟΑΕΔ ενάντια στους συναδέλφους τους που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί από τα μητρώα του Οργανισμού και διαθέτουν έτσι περισσότερα μόρια για την πρόσληψή τους σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των ανέργων. Όλοι οι άνεργοι, ανεξάρτητα από το αν κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους απέκτησαν την ιδιότητα του σπουδαστή ΙΕΚ, από τη στιγμή που δεν έχουν κι αναζητούν εργασία να παραμείνουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ έχοντας το δικαίωμα να θεωρούν την κάρτα ανεργίας τους, να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και ό,τι άλλο δικαίωμα απορρέει από την ιδιότητά τους ως άνεργοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News