Οικονομία

Schaueble: Μπορεί να χρειαστούν κι άλλα μέτρα το 2018

Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει τελικά το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolgang Schaeuble. "Δεν υπάρχει αμφιβολία" ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την συμφωνία που επετεύχθη αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θέτει το πλαίσιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Schaeuble.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος πως τελικά το ΔΝΤ θα μπει στη συμφωνία παρά τις γνωστές σε όλους ενστάσεις του Ταμείου. "Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί όχι απλώς να λάβει μια απόφαση το 2016, αλλά και να χρηματοδοτήσει", τόνισε ο κ. Schaeuble.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Schaeuble δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν "επιπλέον μέτρα" προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Schaeuble ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν "επιπλέον μέτρα", εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει "μεγάλες προσπάθειες", παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση "είναι εξαιρετικά δύσκολη" για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα "προχωρούν προς τα εμπρός", ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι και αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Schaeuble εξέφρασε την άποψη ότι μια απόφαση για έξοδο από την ΕΕ θα ήταν λανθασμένη. "Το Brexit θα ήταν επιζήμιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση  και πιθανόν και για την παγκόσμια οικονομία", είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστές τις μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε πως και η Ιταλία βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει κάνει σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Όσον αφορά την στάση της Γερμανίας στην  πολιτική της ΕΚΤ,  ο κ. Schaeuble ανέφερε πως είναι υποχρέωση ενός υπουργού Οικονομικών να επισημαίνει πως η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί ανησυχίες.

Τέλος, εκτίμησε πως οι κυρώσεις προς την Ρωσία θα επεκταθούν.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια