Οικονομία

Οργή των αγροτών για το "κούρεμα" στις ενισχύσεις

Η δραστική μείωση της επιλεξιμότητας δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων τορπιλίζει εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων, με τους ίδιους να αναζητούν απαντήσεις για το μεγάλο ψαλίδι των επιλέξιμων εκτάσεων που αγγίζει ακόμη και το 80% σε ορισμένες περιοχές στα Αστερούσια.

«Θα μας βρουν απέναντι»

Αυτό το μήνυμα στέλνουν στο αρμόδιο υπουργείο κτηνοτρόφοι της Κρήτης μετά το πρωτοφανή κούρεμα έως και 80% στις επιλέξιμες εκτάσεις, με τις οποίες ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους και με το σύστημα να τους πετάει «εκτός».

Το γεγονός έχει κάνω άνω κάτω τους κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα Αστερούσια και στη νότια Κρήτη.

«Προσωπικά, ενοικιάζω 1.000 στρέμματα από τη Μονή Οδηγητρίας.  Πέρυσι, η επιλεξιμότητα των στρεμμάτων ήταν 80%.  800 στρέμματα ήταν επιλέξιμα ενώ μου έβγαλαν δικαιώματα για 500 στρέμματα.

Φέτος, τα επιλέξιμα στρέμματα είναι 190 από 800 στρέμματα!», δήλωσε στο neakriti.gr o Βασίλης Σμπώκος, αντιδήμαρχος Ανωγείων και μέλος κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων.

Για το αλαλούμ για τα βοσκοτόπια, κτηνοτρόφοι τονίζουν να επιστρέψει η επιλεξιμότητα στα περυσινά επίπεδα και με τους ίδιους να είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ενιαία ενίσχυση.

Άμεσα, θα συσταθεί επιτροπή από Κτηνοτρόφους οι οποίοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Και ενώ οι επιλεξιμότητες στην Κρήτη έχουν μειωθεί έως και 80%, το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο για μείωση στις επιλεξιμότητες σε όλη την Ελλάδα που κυμαίνεται από 17% - 20% λόγω αλλαγών στο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε πρόσφατα επαφές στην Αθήνα, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα και ότι θα έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια