default-image

Ένα δισ. υπεξαίρεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας

Οικονομία
Ένα δισ. υπεξαίρεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκιόργκι Ματόλκσι, επικεφαλής της Τράπεζας της Ουγγαρίας, πρώην υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2010-2013 και στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, παραβίασε τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας για προσωπικό του πλουτισμό και για χρηματοδότηση στενών συγγενών και φίλων του.

Αντλώντας από τα κέρδη ύψους περίπου 1,8 δισ. δολαρίων που σημείωσε η Τράπεζα της Ουγγαρίας το 2014 και εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να δώσει μέρισμα στην κυβέρνηση, διοχέτευσε κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων σε έξι ιδρύματα που θέσπισε ο ίδιος. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα κεφάλαια κατά το δοκούν παρέχοντας ενίοτε υποτροφίες και συχνότερα αγοράζοντας πολυτελείς επαύλεις, διάσημα έργα τέχνης, ακόμη και σφαίρες και όπλα για τους προσωπικούς του σωματοφύλακες. Ορισμένες φορές χρηματοδοτούσε εκδόσεις βιβλίων που είχε γράψει ο ίδιος ή που αφορούσαν τον ίδιο.

Η εικόνα προκύπτει από σκανδαλώδη στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και εμφανίζουν ένα δαιδαλώδες δίκτυο συγγενών του Ματόλκσι να νέμεται το δημόσιο χρήμα της Ουγγαρίας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ουγγαρίας είχε την προστασία του Ούγγρου πρωθυπουργού που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τηρηθεί μυστικότητα σχετικά με τα κεφάλαια των έξι ιδρυμάτων.

Τα δύο από τα έξι επίμαχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν προσφάτως σε μια άλλοτε μικροσκοπική τράπεζα, την ΝΗΒ Novekedesi Hitel Bank Zrt, τουλάχιστον 90 εκατ. δολάρια βοηθώντας την να τετραπλασιάσει τις καταθέσεις της. Η εν λόγω τράπεζα ανήκει, όμως, στον ξάδερφό του Ματόλκσι, Ταμάς Ζεμερέι, και πέρυσι χρηματοδότησε την εξαγορά εργοστασίου επίπλων από εταιρεία που ανήκει στον γιο του Ματόλκσι.

Τα περισσότερα από τα χρήματα που έλαβε η ΝΗΒ προέρχονται από το μεγαλύτερο εκ των έξι ιδρυμάτων, το Pada, στο οποίο ο Ματόλκσι είναι επικεφαλής του συμβουλίου επιτρόπων. Ο διευθυντής του Pada είναι σύζυγος της ξαδέρφης του Ματόλκσι ενώ μεταξύ των επιτρόπων συγκαταλέγεται ο αντιδήμαρχος του θέρετρου της λίμνης Μπάλαταν, της οποίας δήμαρχος είναι η σύζυγος του Ματόλκσι. Εξάλλου, η Εισαγγελία, που επανειλημμένως αρνήθηκε τα αιτήματα για έρευνες στις δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας, συναίνεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε πως οι έρευνες δεν αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουγγαρίας είναι σύζυγος της επικεφαλής του τομέα ανθρώπινων πόρων στην Τράπεζα της Ουγγαρίας.

Την κλίμακα της διαπλοκής είχε προφανώς αντιληφθεί το τοπικό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας που τόνισε πέρυσι ότι η διαφθορά υπό τον Ορμπαν είναι «συγκεντρωτική» και «συστηματικά οργανωμένη». Αντιμέτωπος με την κατακραυγή της ουγγρικής κοινής γνώμης, ο Ματόλκσι δεσμεύθηκε να διοχετεύσει περίπου 177 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ο Ορμπαν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του 2017 νομοσχέδιο που επιτρέπει σε περισσότερες κρατικές εταιρείες να κρατούν μυστικά τα οικονομικά τους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News