Οικονομία

Υπό διωγμόν κρασί και ελαιόλαδο: Και όμως υπάρχει λύση

"Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν. Και όμως υπάρχει λύση"! Με τον ευρηματικό αυτό τίτλο, το Ποτάμι διοργανώνει εκδήλωση στην Αθήνα για τα ελληνικά προϊόντα και τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική παραγωγή οι παλαιές και νέες κυβερνητικές αποφάσεις. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σήμερα και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, 8ος όροφος).

Αναφορικά με το ελαιόλαδο, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή του Βασίλη Φραντζολά, γνωστού δοκιμαστή και σύμβουλου ποιότητας ελαιολάδου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το Ποτάμι έχει υπερασπιστεί την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, ως ενός από τους δρόμους που θα βγάλουν τη χώρα από την παρατεταμένη κρίση. Και έχει δώσει έμφαση στην προστασία των προϊόντων της ελληνικής γης και την αναγνώρισή τους στην παγκόσμια αγορά.

Σε αυτή τη λογική, το Ποτάμι καλεί στην Αθήνα τον Βασίλη Φραντζολά, από τους πλέον πεπειραμένους ειδικούς, να εκθέσει στους πολίτες του κέντρου τις δομικές αδυναμίες της παραγωγής ελαιολάδου.

Σοβαρές αδυναμίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ποταμιού, «υπάρχουν στο ελαιόλαδο πολλές αδυναμίες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται. Στο μεν τομέα του ποιοτικού ελαιολάδου, οι ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στο δε τομέα του χύμα ελαιολάδου η Τυνησία πωλεί πλέον τα ποιοτικά ελαιόλαδά της σε υψηλότερες των ελληνικών τιμές, έχοντας αμέριστη κρατική υποστήριξη».

Το Ποτάμι πιστεύει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε το ταχύτερο δυνατόν στις ελλείψεις και τα προβλήματα, λόγω και του ταχύτατα αναπτυσσόμενου ανταγωνισμού απ' όλες πλέον τις χώρες της Μεσογείου (Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο). Και έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα:

* Απόρριψη του ήδη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου (Greece 20/20) και της γενικής κατεύθυνσης από την Ε.Ε. περί δημιουργίας δύο mega-ελαιοτριβείων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τον ανταγωνισμό με την Ισπανία.

* Εφαρμογή της επί μακρόν εκκρεμούσης κοινοτικής υποχρέωσης για ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου.

* Εφαρμογή και στην Ελλάδα της υποχρεωτικής χρήσης στα εστιατόρια εμφιαλωμένων επώνυμων ελαιολάδων.

* Δημιουργία δύο ή τριών αρχικά σχολών, μονοετούς ή διετούς φοίτησης, με αντικείμενο τη διδασκαλία σύγχρονων μεθόδων ελαιοκαλλιέργειας και τεχνικών ελαιοπαραγωγής, καθώς επίσης και μεθόδων οργανοληπτικής αξιολόγησης των ελαιολάδων και στοχευμένου μάρκετινγκ, με στόχο τις εξαγωγές συσκευασμένων ελαιολάδων.

* Ταχύρρυθμη ολιγοήμερη εκπαίδευση των παραγωγών και υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των ελαιοτριβείων.

* Αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης από το κράτος των προωθητικών ενεργειών για το ελαιόλαδο στο εξωτερικό, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει τελείως αδιαφανής και πολύ μικρής εμβέλειας.

* Κίνητρα-ενισχύσεις στα ποιοτικά συσκευασμένα ελαιόλαδα για αύξηση των μεριδίων τους στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι, μεταξύ πολλών άλλων, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του κινήματος για την προστασία και την προώθηση των εθνικών μας προϊόντων.

Φόρος - ταφόπλακα: Τα προβλήματα των οινοπαραγωγών

Σε ό,τι αφορά το κρασί, το Ποτάμι καλεί, ανάμεσα σε άλλους παραγωγούς και ειδικούς, στην Αθήνα τον πλέον αρμόδιο για την ελληνική οινοπαραγωγή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργο Σκούρα, για να εκθέσει στους πολίτες του κέντρου τα προβλήματα που προκαλεί στο επώνυμο ελληνικό κρασί, ένα κατεξοχήν προϊόν συλλογικού μόχθου, που θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της μεγάλης ποιοτικής αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, η κυβερνητική αδιαφορία.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να στραφεί κατά της ελληνικής οινοπαραγωγής, επιβάλλοντας Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί και ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνη η Ελλάδα από τις οινοπαραγωγούς ευρωπαϊκές χώρες έχει επιβάλει το φόρο αυτό. Επίσης, η ελληνική Πολιτεία έχει επιβαρύνει τον ελληνικό οίνο με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά συντελεστή ΦΠΑ (23%).

Ο κλάδος της ελληνικής οινοπαραγωγής χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από ιδιαίτερη δυναμική και αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη, καθώς ανοίγει τη διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό. Οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά το δυναμισμό του κλάδου της ελληνικής οινοπαραγωγής. Χειρότερα, τον ωθούν στο μαρασμό, επιβάλλοντάς του διαρκώς επιβαρύνσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι, αν θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε το ελληνικό κρασί, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις με βάση την ποιότητα, τη δημιουργικότητα, τον επαγγελματισμό, την ευρηματικότητα και την καινοτομία. Και να αφήσουμε τον κλάδο να αναπνεύσει από το βρόχο της βαριάς φορολογίας», καταλήγει το Ποτάμι.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια