default-image

Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «σώζει» το ΕΚΑΣ

Οικονομία
Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «σώζει» το ΕΚΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα του ΕΚΑΣ δικαιούχοι που βάσει των νέων κριτηρίων παύουν να δικαιούνται το επίδομα, έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε πως τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη του ποσού αυτού θα εξασφαλιστούν μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκινά με κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές προβλέπεται ότι για κάθε ευρώ υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα: 30 λεπτά δίνονται για το χρέος, 30 λεπτά για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 40 λεπτά για κοινωνικό μέρισμα.

Όπως τόνισε ο «δότης», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό, θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, όπως και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων.

«Το 2015 πετύχαμε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και βάσει της παραπάνω απόφασης προκύπτει ποσό 1,7 δισ. ευρώ για να κατανεμηθεί με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δηλαδή», συνέχισε, «500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για το χρέος, 500 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και 700 εκατ. ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε».

«Τι θα τα κάνουμε αυτά τα χρήματα; Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε μια εφάπαξ παροχή. Θέλει μελέτη για το τι θα τα κάνουμε, για να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο οι δράσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε.

»Σε πρώτη φάση, όμως, σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας, που ήδη υπάρχουν σε πολλούς δήμους της χώρας. 

»Σκοπεύουμε, τέλος, να αποκαταστήσουμε και κάποιες αδικίες. Και βεβαίως, μια αδικία είναι αυτή που αφορά τη γνωστή από τη συμφωνία μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων, βάσει των οποίων δίδεται το ΕΚΑΣ.

 »Ως γνωστόν, η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, όχι με δική μας ευθύνη, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό και καθυστέρησε να εφαρμοστεί αυτό το οποίο προέβλεπε η συμφωνία του Ιούλη, δηλαδή, η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει, πράγματι, ένα ποσό του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, που έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς. Και είναι μεγάλη αδικία, εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε ούτε ευρώ τις κύριες συντάξεις, να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν αναδρομικά πίσω από τις κύριες συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε, λοιπόν. Δεν θα το κάνουμε!», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατρούγκαλος: Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα

«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι, «προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι η επίσπευση της επιβολής φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και της αύξησης της φορολογίας στην μπίρα έγινε ως ισοδύναμο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία επίσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης για τις πληγές που ανοίγουν «όλα αυτά τα αναγκαία και άδικα μέτρα» και διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ. «Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα», τόνισε.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι, η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.

«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, που αφορά όλους τους συνταξιούχους», είπε ζητώντας «να κρίνετε τα μέτρα που πήραμε σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η πρώτη σύνταξη με το νέο σύστημα και πότε θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

«Όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ

Η διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή με τη σύνταξη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για το επίδομα υπάρχουν δυο κατηγορίες συνταξιούχων, εκείνοι που θα το χάσουν εντελώς και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν.

Πλέον ΕΚΑΣ δικαιούνται μόνον όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ (έναντι 8.472 ευρώ), ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.884 ευρώ (ήταν στα 9.884,11 ευρώ) και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ (μειώνεται από τα 15.380,90 ευρώ).

Ειδικότερα 230 ευρώ θα παίρνουν πλέον όσοι εισπράττουν από συντάξεις ως 601,33 ευρώ το μήνα (αντί 642,97), 172,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι λαμβάνουν από 601,34 ως 626,50 (από 642,98 ως 668,18) 115 ευρώ θα εισπράττουν όσοι παίρνουν 626,5 ως 643,3 (από 668,19 - 684,99) και 57,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι εισπράττουν 643 ως 664 (από 685 ως 706). Καταργείται η κλίμακα ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από συντάξεις από 706 ως 766 ευρώ το μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News