Οικονομία

Υπερφορολόγηση χαμηλόμισθων χαράτσι...λάθος

Νέο "χαράτσι" σε χαμηλόμισθους και σε "μπλοκάκηδες" κοινώς... φουκαράδες, που δουλεύουν με την ψυχή στο στόμα και πληρώνονται με ψίχουλα, κόβοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών; Όχι, λάθος... "Ανθρώπινο" ασφαλώς, αφού μπορεί χιλιάδες φορολογούμενοι να πήραν μέσω Taxis τα εκκαθαριστικά του... τρόμου, αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα λάθος... της "Αριστεράς" και θα... το διορθώσει...

Στο μεταξύ, πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, κάτι που θεωρείται αδύνατον, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν θα υπάρξει παράταση!

Περίμεναν φοροαπαλλαγές και βρέθηκαν ξαφνικά να βλέπουν ότι... υπερφορολογούνται σαν... επιχειρηματίες από το πρώτο ευρώ χιλιάδες βιοπαλαιστές (κατά πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και επίσημα), οι οποίοι και παλεύουν να ζήσουν τις οικογένειές τους "φτύνοντας αίμα".

«Γκάφα ήταν τελικά. Μην ανησυχείτε», απαντά πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών, που τους διαβεβαιώνει ότι δεν ισχύουν οι φορομπηχτικές εκκαθαρίσεις που έχουν δει στο Taxis.

Μάλιστα, διεμήνυσε στους... έντρομους πολίτες ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού πρόκειται να προχωρήσει σε επανεκκαθάριση στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Αλλά την ίδια ώρα, σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων κάνει ακόμη πιο θολή την κατάσταση, "αδειάζοντας" τον υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη.

«Οι εκκαθαρίσεις γίνονται όπως και πέρυσι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το Taxis», η απάντηση της Γραμματείας! Και όποιος καταλάβει, κατάλαβε...

Χωρίς ενημερότητα

«Αν χρειαστούν φορολογική ενημερότητα μέχρι να διορθωθούν τα λάθη, ποιος θα τους τη χορηγήσει;». Εύλογο το ερώτημα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, λέει στην εφημερίδα μας: «Στην Ελλάδα τίποτα δε λειτουργεί σωστά. Και πάντα την πληρώνουν οι μικροί. Αυτό που έγινε αποτελεί για άλλη μια φορά "σοκ και δέος", για εργαζόμενους με ελάχιστες αποδοχές. Γιατί τα μπλοκάκια αναφέρονται σε ανθρώπους των 300 και των 400 ευρώ. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα το λάθος, αλλά και να αλλάξει σύντομα τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί, συνεχίζοντας τις πολιτικές που εφάρμοζαν και οι προηγούμενοι τα τελευταία χρόνια».

Στο ερώτημά μας αν είναι αισιόδοξος για γρήγορη αποκατάσταση, ο συνδικαλιστής τονίζει κατηγορηματικά πως «από ανάλογες εμπειρίες μας σε τούτη εδώ τη χώρα, δεν μπορούμε να είμαστε και τόσο... αισιόδοξοι. Και κάποιοι από τους συνανθρώπους μας αυτούς, επειδή έχουν και τα μπλοκάκια, μπορεί να χρειαστούν κάποια φορολογική ενημερότητα. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Δηλαδή δημιουργούνται κάποια προβλήματα σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ δε φταίνε σε τίποτα»...

Το πρόβλημα

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, εξήγησε πως πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα Taxis της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κ.τ.λ.). Για το λόγο αυτό, η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεών τους έδειξε αυξημένο φόρο, όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Μπαριτάκης διευκρινίζει, εξάλλου, ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα γίνουν διορθώσεις άμεσα, αλλά δεν ξέρουμε αν θα τις κάνουν αυτόματα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ή αν θα τις κάνουν κατά περίπτωση»... Στην περίπτωση, τώρα, που το υπουργείο Οικονομικών καθυστερήσει, ο Παύλος Μπαριτάκης συμβουλεύει τον κάθε φορολογούμενο που ανήκει στην εν λόγω κατηγορία να δει το θέμα σε συνεργασία με το φοροτεχνικό του.

«Εμείς, μόλις περάσουμε τα στοιχεία του φορολογούμενου στο σύστημα, έχουμε αμέσως το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Και αν δούμε ότι δε συμφωνούμε, μπλοκάρουμε τη διαδικασία»... Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κάνει μόνος του τη δήλωση και δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις...

Χαμηλόμισθοι φορολογούνται ως επιχειρηματίες

«Έχει περάσει μια τροπολογία φέτος που είναι πολύ θετική. Και έλεγε ότι τα εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ και όσες δηλώσεις τεκμαρτές θα πάνε μέχρι τις 9.500 ευρώ θα υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών υπηρεσιών. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα μικροεισοδήματα, από ένα ενοίκιο, από τόκους καταθέσεων, από κάποιο μεροκάματο κ.λπ. πάνε στην κλίμακα των μισθωτών υπηρεσιών και έχουν αφορολόγητο 9.500 ευρώ. Και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα να πληρώνουν παραπάνω φόρο. Αυτό ισχύει. Και τουλάχιστον εγώ, που έχω δει εκκαθαρίσεις δηλώσεων με αυτά τα εκκαθαριστικά, οι εκκαθαρίσεις είναι μηδενικές», λέει ο Παύλος Μπαριτάκης.

Ωστόσο, σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας φορολογεί τους ανθρώπους αυτούς με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, από το πρώτο ευρώ... Είναι εξοργιστικό, πραγματικά, ότι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα, αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο όνομά τους, φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης του 75%! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο "Ελεύθερος Τύπος" με φοιτήτρια που είχε εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 και βρέθηκε με εκκαθαριστικό που της ζητά 807 ευρώ φόρο!

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια