Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Δεν είμαι σίγουρος αν θα υπάρξει συμφωνία

Αμφιβολίες εξέφρασε σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας σε Ολλανδινό ραδιόφωνο ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου «δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη».

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ως προς το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.

Με τα σχόλιά του αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά επί της ουσίας στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, πρόταση που απορρίπτεται.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ φαίνεται πως προτείνει το «πάγωμα» της καταβολής δόσεων ή κεφαλαίου έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%. Αναφέρει μάλιστα ότι ήδη η πρόταση του Ταμείου βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βασικά βήματα προόδου, κάνοντας ίσως αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Σχόλια