Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος της μέχρι το 2040

Την πρόταση του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),  και σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του Ταμείου, ο διεθνής οργανισμός ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040, για την ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πρότεινε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040.

Παράλληλα, προέκρινε τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%, μ' όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα μ' αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι, με προεξέχοντες τους Γερμανούς, εμφανίζονται απρόθυμοι στην παραχώρηση τόσο μεγάλης κλίμακας διευκολύνσεων, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολες τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Σχόλια