Οικονομία

Έρχεται το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο φόρων 1,8 δισ. ευρώ

Έως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο, το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογίας, για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους έως και 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018.

Ανάμεσα σε άλλα, από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα αλλά και στην μπίρα, από την 1η Ιουλίου έρχεται η αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες και την εστίαση.

Αυτή θα είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που αυξάνεται ο ΦΠΑ, με την εμπειρία να λέει πως κάθε φορά που ψήλωναν οι συντελεστές η αύξηση των εσόδων δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μειωνόταν η κατανάλωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει

n      τη φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

n      αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων, από την 1η Ιουνίου 2016 και συγκεκριμένα:


α) Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.


β) Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης.

n      Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου ή από τη νέα χρονιά.

n      Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1η/1/2017.Οι επιβαρύνσεις στη λιανική θα ξεπερνούν το 20%.

n      Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί 5 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης περίπου 8 λεπτά το λίτρο.

n      Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 1 ευρώ στο πακέτο.

n      Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά που θα επιφέρει αύξηση 1 ευρώ στο μπουκαλάκι.

n      Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

n      Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου 2016.

n      Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου ή από τον Ιανουάριο του 2017.

n      Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

n      Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

Σχόλια