default-image

"Μπάζει" η απόφαση για τους ψεκασμούς

Κρήτη
"Μπάζει" η απόφαση για τους ψεκασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδα η "Νέα Κρήτη") για μείωση των αποστάσεων ψεκασμών στη χώρα μας, μέχρι να ληφθούν τα σωστά μέτρα, προτείνει η Ελληνική Τοξικολογική Εταιρεία, που ουσιαστικά "αδειάζει" τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία στις 15 Ιουλίου 2015 δεν είχαν να ασχοληθούν... με άλλα σοβαρότερα προβλήματα...

Να υπενθυμίσουμε ότι τη μέρα εκείνη ψηφίζονταν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση δήλωνε πως δεν μπορούσε να ασχοληθεί με κανένα άλλο ζήτημα. Αλλά την ίδια ώρα, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δούλευαν πυρετωδώς για τη μείωση των αποστάσεων των ψεκασμών!

Η τοποθέτηση της Ελληνικής Τοξικολογικής Εταιρείας, με την υπογραφή του προέδρου της, καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη και της γ.γ. Χριστίνας Τσιτσιμπίκου, αναφέρει προς τα συναρμόδια υπουργεία και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας: «Η εν λόγω απόφαση βασίζεται σε αρκετά σημεία στο δεδομένο ότι οι ψεκαστές θα έχουν τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της ΚΥΑ, γεγονός όμως που δεν τεκμηριώνεται από τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων».

Και αμέσως πιο κάτω, διαψεύδει οποιονδήποτε ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο «αυτά τα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέροντας ότι «η Ε.Ε. δεν έχει εκδώσει οδηγία ή κανονισμό για ενιαία ρύθμιση αποστάσεων ψεκασμών στα κράτη-μέλη» και ότι «το καθένα ρυθμίζει τις αποστάσεις με βάση την πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση των ψεκαστών του, την ενημέρωση του κοινού, το επίπεδο τεχνολογίας-υποδομών και μηχανισμών ελέγχου, τους εθνικούς δείκτες αξιολόγησης κινδύνου έκθεσης και ανώτατων ορίων χρήσης φυτοφαρμάκων, την αναγραφή στις ετικέτες των παρασκευασμάτων των επιπτώσεων στην υγεία από πιθανή έκθεση κ.ά.».

Μάλιστα, η Ελληνική Τοξικολογική Εταιρεία κατέθεσε στα δεδομένα αυτά και τις πρόσφατες ανιχνεύσεις και ποσοτικούς προσδιορισμούς φυτοφαρμάκων σε βιοδείκτες κατοίκων κοντά σε χημικές καλλιέργειες και πασχόντων από ανίατα νοσήματα.

Κρίσιμα σημεία

Ακολούθως, η Ελληνική Τοξικολογική Εταιρεία έχει δώσει τις προτάσεις και τις απαντήσεις της σε κρίσιμα σημεία της απόφασης. Μεταξύ άλλων, ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα βιοπαρακολούθησης.

Και διαψεύδει με στοιχεία, μέσα από το Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, ότι έχουν το επίπεδο της μόρφωσης που απαιτείται οι παραγωγοί για να κάνουν σωστά αυτή τη διαδικασία. «Με βάση στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, το επίπεδο μόρφωσης των αγροτών - δυνητικών ψεκαστών - αντιστοιχεί σε 24,6% αποφοίτων Δημοτικού και 23,7% αποφοίτων Λυκείου.

Ως εκ τούτου, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα διερεύνησης της προτεινόμενης απαίτησης (συγκεκριμένα τη δυνατότητα και οικονομικότητα εφαρμογής μη χημικών μεθόδων) από τους χρήστες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το ψεκαστικό νέφος, η Ελληνική Τοξικολογική Εταιρεία αμφισβητεί επίσης και την ορθή υλοποίηση ψεκασμών με συγκεκριμένα ψεκαστικά μέσα. Παράλληλα, «θα πρέπει να υπάρξει σαφής ποσοτικοποίηση της έντασης του ανέμου, με τη θεσμοθετημένη συμβολή της ΕΜΥ, και με τη χρήση πρακτικής κλίμακας, η οποία θα είναι εύκολα κατανοητή από όλους. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει ένα μέγιστο όριο ανέμου που θα καθίσταται απαγορευτικό για τη διενέργεια ψεκασμών, π.χ. τα 3 μποφόρ».

Ράντισμα στα 20 μέτρα;: Επικίνδυνο για τον πληθυσμό

Παρακάτω, η Ελληνική Τοξικολογική Εταιρεία αναφέρεται στην αξιολόγηση του κινδύνου της μείωσης της απόστασης στα 20 μέτρα (!), που κρίθηκε ασφαλής για το γενικό πληθυσμό και τους ψεκαστές. «Είναι φανερό ότι βασίστηκε σε παραμέτρους οι οποίες δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί στην κείμενη νομοθεσία, ενώ παράλληλα δεν έχουν θεσμοθετηθεί τα μέτρα και οι διαδικασίες ελέγχου», σύμφωνα με την τοποθέτηση των τοξικολόγων.

«Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της απόφασης μείωσης της απόστασης ψεκασμού, χωρίς τον ταυτόχρονο έλεγχο των παραμέτρων που την καθιστούν μη επικίνδυνη για το γενικό πληθυσμό και τους ψεκαστές, καθιστά τη μείωση ης απόστασης εν δυνάμει μη ασφαλή. Προτείνεται η προσωρινή αναστολή της έως ότου θεσμοθετηθούν και λειτουργήσουν οι φορείς υλοποίησης των συστημάτων επιθεώρησης που περιγράφονται στο άρθρο 23, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση καταλόγου εγκεκριμένων ακροφυσίων, καθώς και τη θεραπεία των ως άνω ζητούμενων παρεμβάσεων». Ταυτόχρονα, η ΕΕΤ θεωρεί «χρήσιμη και αιτείται σχετικής ενημέρωσης για τα όρια ψεκασμών των υπολοίπων κρατών-μελών και τις τεχνικές βελτιώσεις που ισχύουν, καθώς και για τη χρονική περίοδο νομοθέτησης αυτών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική πανευρωπαϊκή μελέτη, που διεξήχθη ήδη το 2010-2011 από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για όλα τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απαιτούμενη ελάχιστη απόσταση ασφαλείας για ψεκασμούς φυτοφαρμάκων είναι 110 μέτρα. Η μελέτη αυτή έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σχετική επιστημονική κοινότητα».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News